BaRoMus: Baroque Trio i maštovito iščitavanje Bacha

Matija Dedić, Tihomir Hojsak i Borna Šercar (A. POKRAJAC)
Matija Dedić, Tihomir Hojsak i Borna Šercar (A. POKRAJAC)

U prepunoj rovinjskoj crkvi sv. Franje u sklopu ovogodišnjeg BaRoMus festivala barokne glazbe nastupio je Matija Dedić Baroque Trio. Programom naslovljenim "Bach & Jazz", trio predvođen Matijom Dedićem, čiju virtuoznu klavirsku svirku upotpunjuju Tihomir Hojsak na kontrabasu i Borna Šercar na udaraljkama, prihvatio se zahtjevnog zadatka i susreta s partiturama Johanna Sebastiana Bacha, a okupljenima je darovao koncert za pamćenje.

Tijekom sat i pol publika je imala priliku uživati u osebujnom pristupu i tumačenju glazbe J. S. Bacha. Kao temelj za čitanje i razrađivanje odabrane su Bachove "Badinerie" iz "Orkestralne suite u h-molu br.2 BWV 1067", "Dvoglasna invencija br.4 u d-molu BWV 775", "Engleska suita br.2 u a-molu BVW 807" i "Koncert za čembalo br.5 u f-molu BWV 1057".

Valja napomenuti da je odabrani program izveden premijerno i da je koncert rezultat višegodišnje plodonosne suradnje Dedića i BaRoMus Festivala. Cilj ovog festivala jest upravo predstavljanje umjetnika koji razdoblju baroka pristupaju različitim interpretativnim, estetskim i stvaralačkim senzibilitetom. Publika festivala, na neki način naviknuta na uvijek dobrodošao povijesno osviješteni pristup izvedbi djela starih majstora, ovoga je puta dobila nešto posve novo i u svakom slučaju izuzetno zanimljivo i maštovito.

Matija Dedić Baroque Trio je zahvaljujući razumijevanju i vještom spajanju raznovrsnih rukopisa okupljenima poklonio nezamjenjiv glazbeni ugođaj, koji je svoj izvor imao u Bachovim skladbama kao osnovi za harmonijsko, melodijsko i ritmičko elaboriranje i improvizaciju. Maštovito susretanje stare glazbe i jazz izričaja urodilo je osebujnim ishodom, a nadodamo li tu briljantnu tehniku, nadahnuće, maštovitost i snažnu osobnost gostujućih glazbenika, dobivamo savršeni spoj. Glazbenici su svoj dojmljiv nastup okončali uz buran aplauz i poziv na bis. Koncert je ostvaren zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter