Barokni pret-a-porter

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šuštanje svilenih haljina i odjeci potpetica zavili su u ponedjeljak navecer porecki Trg slobode u raskošnu baroknu atmosferu 18. stoljeca, na posebnoj modnoj reviji u kojoj su u ulozi nekadašnjih plemica kao protagonisti osvanuli poznati Porecani i Porecanke današnjice.

"Moda poreckog baroka" nakon koktel partyja bila je još jedna uvertira u Giostru, veliki porecki povijesni festival koji ce se od petka odvijati na gradskim ulicama, pa je uvodna modna revija bila još jedna prilika da se brojni turisti i nekostimirani Porecani upoznaju s likovima Giostranata i plemickom modom od prije nekoliko stoljeca.

Predstavljene kreacije djela su porecke modne dizajnerice Marinele Stojnic, realizirane specijalno za ovogodišnji festival, cemu su kao inspiracija poslužili povijesni dokumenti i umjetnicka djela pronadena u hrvatskim i talijanskim arhivima.



Posjetitelje je u svijet baršuna, svile i pamuka uveo Antonio Fabretto, povijesni lik poreckog krojaca koji je na sceni predstavio sve faze izrade kostima. Stojnic je svojima kreacijama vec lani "ovila" jedan dio Giostranata, a ove je godine fundus kostima festivala obogatila novim haljinama i odijelima, u kojima su prodefilirali clanovi Društva prijatelja Giostre: Dorijana Citar, Gordana Gadanski, Snježana Lehman, Vesna Milanovic, Denis Mikatovic, Jakov Grgic, Goran Prodan i Elio Štifanic.

Ugodna novost i pravo osvježenje ovogodišnje revije i cijele Giostre je šest kostima koje je izradila Dunja Bencic, i sama Giostrantica, koja je pokrenula radionicu šivanja povijesnih kostima i osmislila zanimljive i pomno razradene kreacije inspirirane barokom. Njezine raskošne oprave odjenule su Giostrantice koje su joj pomogle pri realizaciji kostima: Vesna Benazic, Irena i Karmen Pilar, Smiljana Millos i Suzana Šimicic.

Nisu samo odrasli imali priliku naci se u ulozi manekena, jer se publici predstavilo i petoro djece ciji su radovi nagradeni na pedagoško-likovnoj radionici "Budimo kreatori mode iz doba Giostre".

Drugu godinu za redom jedan od zadataka festivala bio je pronaci najbolje ucenicke crteže, kreacije povijesnih kostima po kojima ce se kasnije napraviti djecji kostimi za potrebe festivala, pa je ova modna revija bila i prva prilika da se nagradeni radovi i njihovi autori službeno predstave publici. Pobjednicke kreacije osmislili su Carlo Žužic, Marina Uljancic (njezinu kreaciju odjenula je Jana Tomicic), Ella Trifunac, Sara Forkapa i Paola Floris, koji su u svojim kreacijama prodefilirali pred publikom.

Cak i kada su se svjetla pozornice ugasila, manekeni - plemici i plemkinje - i dalje su bili u centru pažnje. Opkolili su ih brojni turisti sa željom da fotoaparatima ovjekovjece njihove raskošne toalete i ponesu doma zajednicku sliku za uspomenu, želju koju im Giostranti nisu mogli odbiti, uz poziv da im se pridruže na velikoj središnjoj svecanosti zakazanoj ovog vikenda.


Podijeli: Facebook Twiter