Barokne fotografije i glazba


Predstavljanje kalendara i CD – nosača zvuka za 2015. godinu, projekta Istarske županije XIIxII, održat će se danas u podne u vodnjanskoj Zajednici Talijana.

Kalendar za 2015. godinu krasi 12 fotografija s motivima otvora arhitektonskih građevina nastalih u doba baroka, u gradovima diljem Istre: Bujama, Novigradu, Poreču, Rovinju, Vodnjanu, Puli, Labinu, Pazinu, Buzetu, Motovunu, te Piranu i Muggi. Fotografije, koje su snimili mladi autori pod mentorstvom Elene Uljančić Vekić, ravnateljice Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio Parentino, imaju za cilj evocirati istarske barokne doživljaje, potaknuti imaginaciju kojom se možemo lako provući iza otvora i osjetiti mirise, okuse te čuti zvukove žitelja Istre (hrvatske, slovenske i talijanske) u 18. stoljeću.

Kalendar prati i glazbeni dio – CD s trinaest skladbi, nastalih također u doba baroka u izvedbi mladih glazbenika iz cijele Istre, učenika osnovnih, srednjih glazbenih škola, glazbenih fakulteta i akademija. Glazbenici također dolaze iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre, a izbornica glazbenog izdanja je Samanta Stell, profesorica savjetnica. 

U programu predstavljanja će sudjelovati Društvo prijatelja Giostre Poreč, a nastupit će i mlada gitaristica Judita Vošćon, te pijanistica Valentina Božac. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter