Barokna glazba ponovno u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncertom pod nazivom "Biseri baroka", koji ce se održati 22. lipnja, pocinje ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala barokne glazbe u Rovinju. Kako saznajemo od osnivaca i umjetnickog direktora BaRoMusa Domagoja Terzica, i ovogodišnja manifestacija nastavlja koncepciju festivala "Barok jucer - danas - sutra", kojom se probranim izvodacima oslobada prostor za iznova svježu interpretaciju partitura iz 17. i 18. stoljeca.

- BaRoMus festival istražuje mrežu podudarnosti izmedu pojedinih stilova suvremene glazbene kulture i onih koji su obilježili razdoblje baroka u glazbi. S polazištem u bogatoj baroknoj glazbenoj literaturi, festival posjetitelje vodi u prostor u kojem se sugestivnoj glazbenoj prici o prošlim vremenima suprotstavljaju suvremena suzvucja i moderniji glazbeni stilovi.

BaRoMus, naime, svoje mjesto nalazi u prostoru gdje se prošlost, tradicija i sadašnjost sjedinjuju upucujuci na univerzalnost jezika glazbe, odnosno u prostoru izmedu stvaralaštva, reprodukcije, tradicije, improvizacije, interpretacije i istraživanja, povezujuci tako prošlost, sadašnjost i buducnost u sintezi zvukova minulih stoljeca i suvremenih suzvucja, rekao je Terzic.

Takoder, nije naodmet pridodati da su svi koncerti BaRoMusa, koji ce se upriliciti u crkvi sv. Franje, besplatni za posjetitelje, odnosno da nisu umreženi po Jadranu niti im je Rovinj usputna ili medustanica.

Nadalje, valja istaknuti da su koncerti, a rijec je o šest barokno-glazbenih dogadaja od 22. lipnja do 12. srpnja, mahom praizvedbe ili programi radeni po narudžbi za BaRoMus, festival koji je zbog svog znacenja i kvalitete postao clan prestižne medunarodne organizacije REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne - European Early Music Network) sa sjedištem u Parizu.

Samu važnost i znacaj BaRoMusa, kako za kulturu, tako i za potrebe turizma i publike koja želi još više i još bolje, ove je godine prepoznala i Istarska županija pa se pridružila podužoj listi pokrovitelja, medu kojima su Adris grupa, Turisticka zajednica Rovinja i Grad Rovinj, Ministarstvo kulture, Maistra, Eurotrade, Adri Consult i Tinta Film. (N. O. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter