Barišicevom zetu darovano 188 placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko je istinita tvrdnja Ante Despota, zeta uhicenog Mladena Barišica, da 1,8 milijuna kuna koje je policija pronašla u njegovom stanu u Bužanovoj 4 potjece od prodaje istog stana za 295 tisuca eura, hladne glave možemo reci da je zahvaljujuci pogodovanju HEP-a, u to vrijeme s Ivanom Mravkom na celu, Despot na racun spomenutog javnog poduzeca ovom kupoprodajom zaradio više od milijun kuna, odnosno 188 prosjecnih radnickih placa.

Hrvatska elektroprivreda, dakle, Despotu je, u suprotnosti sa svojim pravilnicima, omogucila kupnju predmetnog stana. Mimo pravilnika i poslovne prakse HEP-a, Despot je sam odabrao stan koji želi da mu HEP kupi, a javno poduzece potom mu je dalo dvije mogucnosti otkupa: povlašteni kredit s dva posto kamata ili gotovinsku isplatu cjelokupnog iznosa, s tim da HEP u slucaju gotovinske isplate placa 40 posto cijene stana.

Despot je izabrao placanje gotovinom, pa iskeširao milijun kuna, dok je HEP platio razliku do procijenjene vrijednosti od 600 tisuca kuna.

Da je u pitanju bilo pogodovanje, govori cinjenica da je, prema HEP-ovom pravilniku, Despot kao samac - a u to vrijeme još nije bio oženjen Barišicevom kceri Andrijanom - mogao dobiti stan površine najviše do 35 cetvornih metara. Medutim, on je izabrao stan od 108 kvadrata u elitnoj zagrebackoj lokaciji, u zgradi u kojoj stanuje i zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic. Uz stan je dobio i garažno mjesto površine 17,75 cetvornih metara.

Prema našim izvorima iz HEP-a, koji su nam ustupili i kupoprodajni ugovor za predmetni stan, Mravak je Despotu izišao ususret prvenstveno zbog cinjenice da mu je iza leda stajao Mladen Barišic, u to vrijeme mocni prijatelj Ive Sanadera. Despot je, naime, u to vrijeme spremao vjencanje s Barišicevom kceri.


Podijeli: Facebook Twiter