Barišic: Sanaderu sam nosio milijune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši riznicar HDZ-a Mladen Barišic, koji je priznao USKOK-ove optužbe da je novcem državnih poduzeca i institucija izvucenim preko marketinške agencije Fimi media punio HDZ-ov "crni fond", danas nije želio iznositi svoju obranu na zagrebackom Županijskom sudu isticuci da ce se braniti šutnjom.

"Koristit cu svoje zakonsko pravo i braniti se šutnjom", kazao je Barišic pred sudskim vijecem sutkinje Ivana Calic koja ga je, kao prvog od cetiri optuženika koji su priznali nedjelo, pozvala da iznese svoju obranu.

Buduci da Barišic nije želio svjedociti sudsko vijece odlucilo je procitati njegove ranije iskaze iz istrage i pregledati snimke ispitivanja u USKOK-u.

Prema dijelovima Barišicevih iskaza iz istrage koji su ranije objavljeni u medijima, HDZ-ov riznicar, koji je bio i državni tajnik u Ministarstvu financija te ravnatelj Carinske uprave, je kao pouzdanik bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera celnike državnih tvrtki upucivao na poslovanje s Fimi medijom. Nakon sklapanja ugovora novac je navodno i osobno u kuferima nosio Sanaderu.

Iz iskaza koje je bivši riznicar HDZ-a Mladen Barišic krajem 2010. i 2011. dao USKOK-ovim istražiteljima, a koji se danas citaju ili pregledavaju na sudenju u slucaju Fimi media, doznaje se da je Barišic, cak i u vrijeme kada je bio državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu služio kao "poštar" koji mu je, cesto i doma, donosio milijune izvucene iz državnih institucija i tvrtki.

Ilegalno stecen novac, osim za financiranje stranke i osobne potrebe, trošio se na izborne kampanje, kupovanje medija, europske lobiste, kupnju umjetnina za poklone pa cak i odjecu službenica u vladi, doznaje se iz tri Barišiceva procitana iskaza te dvije do sada pregledane snimke.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegov nekadašnji glasnogovornik Ratko Macek prigovorili su danas procitanim iskazima bivšeg riznicara HDZ-a Mladen Barišic koji je USKOK-ovim istražiteljima priznao da je novcem državnih poduzeca i institucija izvucenim preko marketinške agencije "Fimi media" punio HDZ-ov "crni fond".

"Slušajuci sadržaj iskaza doživio sam to kao fikciju, odnosno bajku, jer na nacin kako to opisuje Brišic, niti sam vodio stranku, a ni vladu", kazao je Sanader na zagrebackom Županijskom sudu, isticuci da u cijelosti prigovara istinitosti Barišicevih iskaza koji je pred sudskim vijecem rekao da ce se braniti šutnjom pa su njegovi iskazi citani, a prikazana je i video snimka njegovog ispitivanja u USKOK-u.

Nakon Barišica sudenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranackim dužnosnicima u slucaju "Fimi medija" nastavit ce se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju.

To su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavoševic, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivankovic koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov bivši glasnogovornik Ratko Macek te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranackih tijela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter