Barikade na granici s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesna opcina Kopar izvlaštenjem namjerava riješiti problem prepreka postavljenih na lokalnoj cesti u slovenskom dijelu sela Mlini. Prema odredbama Zakona o cestama, potrebno je prethodno donijeti detaljan plan uredenja što je osnova za izvlaštenje zemljišta na dijelovima sporne ceste koja iz pravca Maršici vodi do sela Mlini i granice sa Hrvatskom.

Procjene su koparskog Ureda za okoliš i prostor da bi se DPU mogao donijeti do kraja ove godine, navodi se u informaciji koju je predstojnik Ureda za gospodarske javne službe i promet Raf Klinar krajem prošlog tjedna dostavio gradonacelniku Buzeta Valteru Flegu.

Potvrdio mu je takoder da je prema informaciji Opcinskog inspektorata Kopra, stanje na cesti u Mlinima nepromjenjivo, te je ona i dalje zatvorena preprekama koje su postavile obje suprostavljene strane.



Problem prepreka na slovenskoj strani sporne ceste potjece iz 2004. godine. U Opcini Kopar pokušavali su otkupiti zemljište, ali to nije bilo moguce jer suprotstavljene strane nisu dopuštale službenu izmjeru. Dio terena i dalje je u privatnom vlasništvu.

- Žao mi je ljudi koji žive na tom pogranicnom podrucju i ne mogu doci do svojih njiva i šuma. Prepreke na cesti stvaraju im probleme u svakodnevnom životu, kaže buzetski gradonacelnik Valter Flego.

Barikade na lokalnoj cesti Maršici - Mlini, u nekoliko su se navrata skidale i ponovo postavljale, a privatan spor ulazi u devetu godinu. U pogranicnim selima i zaseocima, direktno su ošteceni time što je lokalna cesta na slovenskom podrucju blokirana.

Ispada da ce Hrvatska prije uci u EU nego ce se uspjeti maknuti barikade s lokalne ceste. (Piše Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter