Bari: Prijetnja bombom ispraznila sveucilište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijani žive u strahu. Policija je u ponedjeljak evakuirala studente i profesore iz svih zgrada sveucilišta u Bariju nakon što je anonimni dojavljivac rekao da je bomba postavljena na pravnom fakultetu. Na tom je fakultetu guverner Apulije Nichi Vendola trebao održati govor i predstaviti statisticko izvješce "Apulija u brojkama 2012."

Rijetko prode dan da nema dojave o bombi ili eksplozije u Italiji. Sve je više nasilja i društvenih nemira u toj zemlji, shrvanoj recesijom, u kojoj je vlada uvela stroge mjere štednje izazvavši bijes naroda. Zadnjih tjedana niz propalih poslovnih ljudi izvršio je samoubojstvo, Molotovljevim koktelima je napadnuta porezna agencija Equitalia te je u napadu ranjen direktor tvrtke Ansaldo Nucleare, za što je odgovornost preuzela anarhisticka organizacija FAI.

Prije deset dana bomba je pak eksplodirala pred zgradom srednje škole Morvillo Falcone u Brindisiju, pri cemu je smrtno stradala 16-godišnja djevojka i teško je ozlijedeno još petero ucenika. Pocinitelj još nije pronaden, a nagadalo se najprije da je rijec o napadu mafijaške organizacije Sacra Corona Unita koja ima sjedište u okolici Brindisija. Takoder se istraživala mogucnost da je napad izvršio nepoznati pedofil.

U subotu su pak Crvene brigade pismom zanijekale da su organizirale napad u Brindisiju, a ranije je bivši mafijaški šef porucio da Sacra Corona Unita nikad ne ubija djecu.

Crvene brigade uputile su pismo talijanskom listu Giornale, porucivši da namjeravaju napasti politicke lidere. U svom letku Crvene brigade najavile su novu proletersku revoluciju, pravi pravcati rat kojemu je cilj "osloboditi drugove zatvorene u državnim logorima", napasti predstavnike režimskih politickih stranaka i njihove suradnike, napasti Confindustriju (udrugu poslodavaca), bankarski sustav i njihove sluge novinare".

"Zahvaljujuci medijskoj diktaturi u Berlusconijevoj eri Italija je polako padala u krizu a da neoprezni narod nije ni primijetio", piše u pismu Crvenih brigada kojim se optužuje Narod slobode (PDL) da je poput Kršcanske demokracije.

Organizacija zatim prijeti novim teroristickim napadima usmjerenim protiv politicara: "Došao je trenutak da plate za sve što su ucinili." Pripadnici Crvenih brigada cak optužuju državu da stoji iza bombe koja je aktivirana pred školom u Brindisiju. (S. ANICIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter