Barenboim oduševio na Novogodišnjem koncertu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Publika u bečkom Musikvereinu dugim je pljeskom nagradila Daniela Barenboima nakon ovogodišnjeg Novogodišnjeg koncerta u Beču, gdje je maestro drugi put nakon 2009. ravnao izvedbom djela obitelji Strauss.

71-godišnji izraelsko-argentinski dirigent kazao je kako je za jednog dirigenta najljepši poklon kad ga glazbenici Bečke filharmonije odaberu da ravna prestižnim koncertom pod zlatnim svodom Musikvereina.

Novogodišnji koncert u Beču prvi je put održan 1939., nekoliko mjeseci nakon aneksije Austrije nacističkoj Njemačkoj. Ovogodišnji, 74. po redu potukao je novi rekord. Ove je godine emitiran u 92 zemlje diljem svijeta, a po procjenama ga je gledalo i slušalo između 40 i 50 milijuna televizijskih gledatelja, što je iznimno rijetko za koncert klasične glazbe.

Program su, kao i svake godine, ispunili valceri, polke i marševi Johana Straussa oca i njegovih trojice sinova. Prvi je put ove godine izvedeno i djelo Richarda Straussa, njemačkog kompozitora koji nije bio u rodnoj vezi s obitelji bečkih glazbenika. Koncert je tradicionalno završio valcerom Na lijepom plavom Dunavu, Johanna Straussa sina i Radetzky maršom, koji je komponirao njegov otac.

Dok su gledatelji pljeskali u taktu marša, živahni Barenboim "prošetao" je pozornicom, rukujući se s članovima Bečke filharmonije. Talentirani pijanist i dirigent, Barenboim je ravnao najvećim svjetskim orkestrima i aktivno je angažiran na promicanju kulture i mira na Bliskom istoku.

Godine 1999. maestro je s pokojnim palestinskim intelektualcem i velikim prijateljem Edwardom Saidom osnovao West-Eastern Divan orkestar koji čine mladi izraelski, palestinski i glazbenici iz brojnih arapskih zemalja, a cilj im je uspostava dijaloga kao preduvjeta za mir na Bliskom istoku. Maestro Barenboim aktualni je glavni glazbeni ravnatelj milanske Scale i doživotni dirigent Berlinske državne opere.

1. siječnja 2015. Bečkom filharmonijom na koncertu u Beču ravnat će Zubin Mehta, kojemu će ovo biti peti Novogodišnji koncert u bečkom Musikvereinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter