Baredine: Stari strojevi pricaju pricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kompleks jame Baredine, nezaobilazni izletnicki punkt zapadne Istre, bogatiji je za dva nova jedinstvena izložbena prostora i stalna postava - izložbu starih traktora i uporabnih predmeta koji su se stoljecima unatrag koristili u poljoprivredi i pripremi hrane.

Polivalentni kulturno-ekološki centar koji okružuje ovaj geomorfološki spomenik prirode širi se i nadopunjuje vec petnaestak godina, te su najnoviji izložbeni prostori na otvorenom i u zatvorenom dijelu, ukupne površine od oko 1.500 kvadrata, još jedan vrijedan dragulj u kruni Baredina.

- Ovime želimo proširiti našu ponudu, ali i zabilježiti pricu o poljoprivredi, društvu i povijesti jednoga kraja. Prvi traktor koji smo nabavili, Fordson iz 1923. godine, vlasništvo obitelji Žiža iz Kosinožici, bio nam je povod da pokupimo i druge stare traktore i strojeve koji su se koristili u poljoprivredi ovoga kraja, rekao je na svecanosti otvaranja Silvio Legovic, iskusni speleolog i "glavni krivac" za valorizaciju Baredina.

Kawasaki, kako Legovica zovu još od mladih dana, poznat je i kao kolekcionar starih uporabnih predmeta i mašinerija, pa je izložbom ujedno predstavio dvadesetak godina sakupljanja i cuvanja gotovo zaboravljenih predmeta.

Brojnim uzvanicima obratio se i Marino Baldini, povjesnicar umjetnosti i autor prateceg kataloga izložbe, koji je naglasio da je rijec o posebnom izložbenom prostoru koji povezuje tehnologiju i antopologiju i to kroz tri osnovna proizvoda - kruh, ulje i vino.

- Nije rijec o sakupljanju predmeta, vec o njihovu cuvanju od propadanja i zaborava, dodao je Baldini.



Uz vremešnog Fordsona u vanjskom dijelu izložbe može se razgledati još pedesetak izložaka - traktora, vršalica, kamenica i poljoprivrednih strojeva, ulaštenih i ocuvanih poput pravih oldtimera. U unutarnjem dijelu, smještenom u jedinstvenom ovalnom kamenom ambijentu, razvija se prica o proizvodnji žitarica i kruhu, maslinarstvu i maslinovom ulju, te vinogradarstvu i vinu, satkana od preša, drobilica, škrinja, alata, odjece, svjetiljki i drugih predmeta od kojih neki datiraju još iz prapovijesti i srednjeg vijeka, pa sve do prošloga stoljeca.

Nukleus zatvorenog dijela prostora predviden je za gostujuce izložbe, a cast da prvi predstave svoje radove pripala je poreckim umjetnicima Adrijani Šuran i Refiku Salijiju Fiku.

Svecanost otvaranja uvelicali su stari znanci Baredinesauri te Kunpanija Kosirici, a za posjetitelje izložba ce službeno biti otvorena u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter