Barcolana: Esimit Europa nepobjediva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve se mijenja, samo pobjednik Barcolane ostaje isti. Na današnjem 45. izdanju najmasovnije regate na Mediteranu na zlatnu listu još se jednom upisao Esimit Europa 2, morska jurilica pod zastavom Europske unije, koja ni ove godine nije imala dostojne konkurencije. Četvrti je to uzastopni trijumf jedrilice pod komandom Igora Simcicha, vođene rukom Jochena Schuemanna, što je apsolutni rekord u gotovo pola stoljeća velike tršćanske regate. Dosad je Esimit s tri pobjede zaredom dijelio čast rekordera sa slovenskom Gaiom Legend iz devedesetih godina i Alfa Romeom od prije desetak godina, ali nitko do danas nije slavio četiri puta u četiri godine!

Ipak, novost na ovogodišnjoj Barcolani bila je skraćena ruta. Naime, vrlo slabi vjetar prijetio je da pretvori ovu veliku manifestaciju u reprizu njezinog prošlogodišnjeg izdanja, kad je pobjedniku trebalo čak četiri sata da projedri regatnim poljem. Da bi se izbjeglo beskonačno plutanje 1.562 prijavljene jedrilice, odlučeno je da će cilj biti na drugoj bovi, smještenoj u slovenskim teritorijalnim vodama, tako da većina jedrilica uspije u predviđenom roku završiti regatu.

Na sedmom mjestu bila je najbolja od petnaestak hrvatskih posada na ovogodišnjoj Barcolani, na jedrilici Shining Umag-Umago Maxi, kojom je kormilario Željko Perović. Nekadašnji dvostruki pobjednik Barcolane s kraja 90-tih već neko vrijeme ima hrvatskog vlasnika i pod aktualnim imenom pamti i plasman na postolje prije dvije godine. Ipak, u uvjetima kakvi su jučer vladali u Tršćanskom zaljevu, Perović i ekipa bili su prilično zadovoljni plasmanom. (B. PEROVIĆ i D. ŠKOMRLJ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU U PONEDJELJAK


Podijeli: Facebook Twiter