Barcelona prvak Španjolske, sad kreću na kup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Barcelone obranili su naslov španjolskog prvaka nakon što su u susretu posljednjeg, 38. kola Primere na gostovanju pobijedili Granadu 3-0. Barci je za potvrdu 24. titule u klupskoj povijesti trebala pobjeda na stadionu Nuevo Los i Katalonci su sav posao obavili već u prvom poluvremenu golovima Luisa Suareza (22, 38). Sjajni Urugvajac je u drugom poluvremenu postigao još jedan pogodak za sigurnu pobjedu i veliko slavlje. S tri nova gola Suarez je stigao do brojke od 40 golova ove sezone i prvi je strijelac Primere. Zanimljivo, to je prvi put nakon sezone 2009/10. da najbolji strijelac Primere nije bio Leo Messi ili Cristiano Ronaldo. Ivan Rakitić je za Barcu igrao do 79. minute, dok je Ivan Kelava nije bio u krugu kandidata za sastav domaćina.

Pobjedu je ostvario i Real Madrid koji je u La Corunu slavio protiv Deportiva 2-0 golovima Cristiana Ronalda (8, 25). 'Kraljevskom klubu' je za osvajanje naslova osim pobjede trebao i kiks Barce, no to se ipak nije dogodilo. Real je bio prvak 13 minuta, od devete minute i gola Cristiana Ronalda do 22. minute kada je Suarez probio obranu Granade i usmjerio Katalonce prema pobjedi. Luka Modrić je odigrao cijeli susret za Real, dok Mateo Kovačić nije ulazio u igru.  Na vratima Deportiva priliku je dobio bivši vratar hrvatske reprezentacije Stipe Pletikosa kojem je to bio posljednji nastup u karijeri. Pletikosa je u Deportivo stigao u siječnju ove godine potpisavši ugovor do kraja sezone. Nažalost, nije dobio previše prilike, ogled protiv Reala bio je njegov prvi i posljednji nastup u Primeri.  Na koncu je Barcelona osvojila prvo mjesto sa 91 bodom, Real je sakupio bod manje, a na trećem mjestu je Atletico Madrid sa 85 bodova i utakmicom manje. Katalonski div će 22. svibnja imati priliku osvojiti i dvostruku krunu ukoliko u finalu Kupa Kralja pobijedi Sevillu, dok će Real Madrid sezonu spašavati u finalu Lige prvaka protiv gradskog suparnika Atletica 28. svibnja na San Siru.

Rakitić: Želimo osvojiti i kup

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić rekao je da je idući cilj osvajanje španjolskog kupa protiv Seville.

"Trebali smo odigrati svoju utakmicu i pojavio se Luis kao puno puta ove sezone. Zasluženo smo osvojili prvenstvo", izjavio je Rakitić nakon što je Barcelona s 3-0 pobijedila na gostovanju Granadu uz tri pogotka napadača Luisa Suareza.Nakon duge utrke Barcelona je završila s 91 bodom, jednim više od vječnog rivala Real Madrida.

"Posljednji tjedni bili su pozitivni, imali smo dobar osjećaj. Također, u utakmicama koje nisu završile dobro za nas bilo je detalja koji nam nisu išli u korist. No takav je nogomet, ponekad odlučuju sitnice", rekao je 28-godišnju vezni igrač poslije svog šestog trofeja s Barcelonom od kada je došao ondje u ljeto 2014.

"Ostali smo dosljedni svojem nogometu, u svakom trenutku smo igrali našu igru, te zasluženo slavimo jer smo najbolji", istaknuo je na kraju svoje druge sezone u prugastom plavo-crvenom dresu. "Sretan sam i ponosan. Dovoljno je vidjeti kako slave moji suigrači koji su već osvojili tolike naslove i koliko su oni gladni pobjeda, pa samo možete zamisliti kako je meni", dodao je. 

Barcelona 22. svibnja u Madridu igra finale španjolskog kupa protiv Seville, kluba u kojem je Rakitić igrao od siječnja 2011. do srpnja 2014. godine.

"Moramo se pripremiti kako bi smo osvojili kup. Za mene je taj cilj potpuno jasan. Želim sve najbolje Sevilli, neka osvoji Europsku ligu (u finalu protiv Liverpoola), ali kup će ostati ovdje, kod nas", poručio je hrvatski reprezentativac koji je lani osvojio prvenstvo, kup, Ligu prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo i europski superkup.

Barcelona i Sevilla također će igrati u finalu španjolskog superkupa uoči početka iduće sezone, potvrđeno je u subotu. Barcelona će ondje biti kao osvajač prvenstva dok će Sevilla nastupiti kao pobjednik ili finalist kupa.

Otkako je u siječnju 2011. godine iz Schalkea preselio u Primeru, hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić (28) osvojio je sedam trofeja - šest u dresu Barcelone, a jedan sa Sevillom.

Sjajna španjolska avantura započela je osvajanjem Europske lige u dresu Seville 2014. godine, a 'berba' se nastavila prelaskom na Camp Nou. U posljednje dvije sezone, otkako je stanovnik Barcelone, Rakitić je osvojio čak šest trofeja.

Prošle sezone je osvojio pet trofeja - Ligu prvaka, španjolsko prvenstvo, Kup Kralja, europski Superkup, te Svjetsko klupsko prvenstvo. Ove sezone 'Raketa' je dohvatio novu titulu španjolskog prvaka, a novi trofej bi mogao osvojiti 22. svibnja u finalu španjolskog Kupa protiv Seville.

Hrvatski veznjak odigrao je u dvije sezone 106 utakmica za Barcelonu i postigao 17 pogodaka.

U svojoj riznici trofeja Rakitić ima i švicarski Kup osvojen 2007. u dresu Basela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter