Barcelona pod opsadom policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvanredne policijske snage rasporedene su u Barceloni gdje ce se sljedeceg tjedna održati sastanak guvernera Europske središnje banke (ECB), a vlasti strahuju od nasilja u ozracju socijalnih prosvjeda protiv mjera štednje.

To je jedna od najvecih policijskih akcija koju je ikada postavila katalonska policija s oko 4.500 pripadnika snaga sigurnosti, rekao je jedan glasnogovornik policije, slican onom tijekom posjeta pape Benedikta XVI. Barceloni u studenome 2010.

Oko 2.000 policijskih agenata i pripadnika civilne garde spremno je doci u pojacanje regionalnoj policiji, prema ministarstvu unutarnjih poslova.

Katalonske vlasti strahuju od incidenata u gradu 3. svibnja tijekom sastanka guvernera ECB-a. Taj ce se sastanak održati u napetom socijalnom ozracju, dok se u Španjolskoj, zemlji s rekordnom nezaposlenosti (24,44 posto aktivnog stanovništva), provode stroge mjere štednje radi smanjenja javnog duga.

Sindikati su pozvali na prosvjede u nedjelju u cijeloj Španjolskoj protiv mjera štednje prije prvosvibanjskog mimohoda i prosvjeda studenata protiv povecanja upisnih tarifa na sveucilišta. Još nije najavljen niti jedna manifestacija protiv sastanka ECB-a, ali su španjolski prosvjednici, koji ukazuju na posljedice krize i korupciju, rekli su da ce organizirati alternativni summit.

Stupila je na snagu i sedmodnevna privremena suspenzija Schengenskog sporazuma na španjolsko-francuskoj granici nakon odluke španjolskog ministarstva unutarnjih poslova cija je svrha sprijeciti dolazak prosvjednika iz drugih zemalja pet dana uoci sastanka Europske središnje banke u Barceloni.


Podijeli: Facebook Twiter