Barcelona pobjednik Lige prvaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U 54. finalu Lige prvaka sucelili su se "Barcelona" i "Manchester United" (2:0), predstavnici zemalja koje su, uz Italiju, dosad po 11 puta slavile u najcjenjenijem europskom klupskom natjecanju.

Olimpijski stadion. Gledatelja: 67.267. Sudac: Massimo Busacca. Pomocnici: Arnet i Buragina (svi Švicarska). Strijelci: 1:0 Eto' (10'), 2:0 Messi (70'). Žuti kartoni: Pique (Barcelona), Ronaldo, Scholes, Vidic (Manchester United). BARCELONA: Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (od 90. Rodriguez), Messi, Eto'o, Henry (od 72. Keita). MANCHESTER UNITED: Van der Sar, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Anderson (od 46. Tevez), Carrick, Giggs (od 75. Scholes), Park (od 66. Berbatov), Ronaldo, Rooney.

Do 13. ovosezonske europske utakmice, koja se po cetvrti put u povijesti ovog natjecanja igrala na Olimpijskom stadionu u Rimu, ponos Katalonije je stigao sa šest pobjeda, pet remija i jednim porazom, onim od kasnijeg osvajaca Kupa UEFA "Šahtara". S druge strane, kolona poraza "Manchester Uniteda" zjapila je prazna, engleski prvak je do finala stigao sa šest pobjeda i isto toliko remija. Štoviše, branitelj naslova vec dvije sezone ne zna za poraz u Europi, po cemu je on ipak na papiru bio blagi favorit prije ovog susreta. Na stranu izabranika Alexa Fergusona išla je i briljantna statistika dosadašnjih finala Lige prvaka i njene prethodnice Kupa prvaka, u kojoj su trijumfirali u tri od tri nastupa, dok "Barcelona" u svojim vitrinama ima dva "pehara s velikim ušima", osvojenim u pet dosadašnjih nastupa u završnicama. U finalu ovog natjecanja ove dvije momcadi još se niti jednom nisu susrele, no zato su ukrstile snage u finalu Kupa Kupova 1991. godine u Rotterdamu, kad je Manchester United trijumfirao s 2:1 golovima Marka Hughesa, što je ujedno bio i prvi europski naslov u Fergusonovoj karijeri.

Kao i prije 19 godina u Nizozemskoj, i u Italiji je domacin finala, barem na papiru, bila "Barcelona", zbog cega su "crveni vragovi" zaigrali u bijelim dresovima. To ih nije sprijecilo da bolje otvore susret te je vec nakon dvije minute Cristiano Ronaldo opasno zaprijetio iz slobodnog udarca, no Victor Valdes uspijeva, uz ponešto nesigurnosti, sacuvati svoja vrata. Pritisak Engleza trajao je deset minuta, da bi u njegovu punom jeku u svom prvom izletu na protivnicku polovicu Španjolci poveli. Iniesta je ispremiješao Carricka i Andersona te idealnom loptom uposlio Eto'a, a kamerunski je napadac lažnjakom bacio na travu Vidica te vrhom kopacke zavukao loptu ispod Van der Sara za svoj cetvrti pogodak u ovosezonskoj Ligi prvaka. Primljeni pogodak u potpunosti je izbacio iz kolosijeka igrace "Manchester Uniteda" koji se do poluvremena nisu uspjeli pošteno sastati s loptom, te mogu biti sretni što su na odmor otišli samo s jednom loptom u svojoj mreži.

U nastavak susreta Ferguson je ušao s Tevezom na mjestu nevidljivog Andersona, no to nije previše utjecalo na stanje na terenu, štoviše, malo je falilo da u 48. minuti "Barcelona" ne udvostruci svoje vodstvo. U akciji slicnoj onoj kod vodeceg gola, Henry je povaljao Ria Ferdinanda i potom pokušao svladati Van der Sara, no Nizozemac na engleskim vratima izišao je kao pobjednik iz ovog dvoboja. Pet minuta kasnije opet je opasno živio "Manchester United" nakon što je Iniesta izborio slobodni udarac na rubu kaznenog prostora, no Xavi je za malo bio neprecizan i zatresla se samo stativa. Pitanje pobjednika riješeno je u 70. minuti. Xavi je idealnom dugom loptom pronašao Messija u srcu engleskog kaznenog prostora, Ferdinand je još jednom zaspao i omogucio puno nižem Argentincu da neometan skoci i pokraj nemocnog Van der Sara pošalje loptu u mrežu te svojim devetim ovosezonskim pogotkom potvrdi titulu najboljeg strijelca Lige prvaka, a svom klubu omoguci treci naslov pobjednika najcjenjenijeg europskog nogometnog natjecanja.


Podijeli: Facebook Twiter