Barbariga: Vlasnici apartmana osjećaju se prevarenima

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Vlasnicima apartmana u Barbarigi u svojem najdražem ljetovalištu najviše smeta što se osjećaju prevarenima i nesigurnima. Prvo, ispričali su nam, prevalili su ih što ih nisu upisalo na parkirna mjesta nakon što su ista kupili zajedno s apartmanima u '80-im godinama prošlog stoljeća.

- Onda su nas prevarili odvjetnici i projektantski biroi kojima smo dali punomoć da nas uknjiže na tim parkirnim mjestima. Uzeli su novac, a uknjižbu nisu napravili. I na koncu, javljali su predstavnici tvrtki koje su izgradile ovo turističko naselje i koji su nam prodavali parkirna mjesta.

Nekolicina je pristala to platiti i drugi put, a mi ostali se bojimo da time nećemo riješiti svoj problem jer neujednačena sudska praksa u Hrvatskoj nam ne ulijeva sigurnost, rekla nam je grupa starijih gostiju Barbarige koja u svoje apartmane dolazi ljetovati gotovo tri desetljeća. Sada su u mirovini, žive u Njemačkoj, Švedskoj ili Sloveniji, a kažu da se nigdje ne osjećaju doma.

- U zemljama naših predaka, Makedoniji, Srbiji i BiH osjećamo se kao stranci. U zemljama gdje smo dočekali mirovinu i gdje sada žive naši potomci također se osjećamo kao stranci, a takav je osjećaj i u Barbarigi, s obzirom da probleme koje imamo s našim parkirnim mjestima, ispričali su nam naši sugovornici u ovom turističkom naselju nasuprot otočja Brijuni.

Ima li Grad Vodnjan način da riješi ovaj problem, odnosno je li pravno valjana naplata parkiranja u tom turističkom naselju i što je utvrdila sudska praksa, s obzirom da se ovaj problem ponavlja već treće ljeto, a u međuvremenu su i neke tužbe po tom pitanju dobile na značaju. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović nam je iznio kako ima saznanja da je Općinski sud u Puli u nekim sudskim postupcima odbio tužbeni zahtjev tvrtke B.parking radi naplate parkinga, i to iz razloga što Grad Vodnjan nije donio odluku o organizaciji naplate parkirališnih mjesta u naselju Barbariga.

- U Gradu Vodnjanu smatramo da će ovaj argument iz presuda, koje još nisu pravomoćne, ipak pridonijeti kvalitetnijem pristupu nadležnih tijela, a tu prije svega mislimo na Državni inspektorat koji je po našoj prijavi početkom 2014. godine odbio postupati s obrazloženjem da vršenje djelatnosti tvrtke B.parking nije u njihov nadležnosti, iznio je Vitasović. Zaključio je kako ovakva sudska presuda potvrđuje sve ono što je Grad Vodnjan od početka zastupao, a to je da naplata parkirnog mjesta u naselju Barbariga nije bila u skladu sa zakonom i aktima Grada.(Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter