Barbariga: Policija predlaže privatne tužbe

Postavljanje lisica na automobile uobičajena je pojava u Barbarigi (M. ANGELINI)
Postavljanje lisica na automobile uobičajena je pojava u Barbarigi (M. ANGELINI)

Otkad je sredinom lipnja započela naplata parkiranja na obilježenim parkirnim mjestima u turističkom naselju Barbariga, vlasnici tamošnjih apartmana i njihovi gosti uzalud pokušavaju doći do osobe ili institucije koja bi riješila ovaj problem. Tragom njihovih brojnih pitanja i mi smo više puta zatražili odgovore od nadležnih, no oni su bili sve samo ne konkretni i jasni. Stoga smo zatražili detaljna objašnjenja, počevši od Grada Vodnjana pa do Državnog inspektorata.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović ponovno je istaknuo da Grad nikad nije izdao nikakvu suglasnost ili donio odluku kojom bi se na području Barbarige omogućila naplata parkiranja. Upravo zbog toga Grad je odbio zahtjev tvrtke B. Parking da se odredi lokacija na koju bi postavili kiosk za naplatu parkiranja, a Vitasović se u prozivanju ove tvrtke za nezakonite radnje poziva na državne zakone, ali i gradske odluke.

Iz Državnog inspektorata doznajemo da su gospodarski inspektori u srpnju ove godine proveli nadzor u tvrtki B. Parking, no nisu utvrđene nikakve nezakonitosti u poslovanju, niti povrede prava potrošača s obzirom na to da je ovo trgovačko društvo, između ostalog, registrirano i za održavanje i upravljanje parkiralištima, kao i premještanje vozila zaustavljenih ili parkiranih na mjestima gdje to nije dozvoljeno ili gdje se ometa normalan tok prometa.

Međutim, i Državni inspektorat je potvrdio da trgovačko društvo ima obvezu prije početka pružanja i naplate takve usluge pribaviti suglasnost grada, u konkretnom slučaju Grada Vodnjana. Ipak, kažu da činjenica da tvrtka B. Parking nema takvu suglasnost izlazi iz domene rada Državnog inspektorata.

Budući da je parkiranje detaljno uređeno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, zatražili smo odgovor i od istarske policije. Oni su nam pak odgovorili da "poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila mogu, osim MUP-a, obavljati i jedinice lokalne samouprave, uz prethodnu suglasnost nadležnog ministarstva".

Kako onda djelatnici tvrtke B. Parking mogu postavljati tzv. lisice na propisno parkirane automobile u Barbarigi čiji vlasnici bojkotiraju preskupu naplatu parkiranja? Na to nam nitko nije želio dati konkretan odgovor, a MUP je samo istaknuo da se "vozilo koje je nepropisno zaustavljeno ili parkirano ne može blokirati na tom mjestu, osim blokiranja autobusa, teretnih vozila, priključnih vozila i radnih strojeva na mjestima koja nisu namijenjena parkiranju tih vrsta vozila".

- Ne ulazeći u zbivanja u Barbarigi, niti u vlasnički status površine gdje su obilježena parkirna mjesta, a koja su i predmet policijskog istraživanja, očito je da se taj prostor ne može tretirati isključivo kao privatna prometna površina, jer ne isključuje apsolutnu zabranu pristupa tom prostoru u smislu prometa vozila i njihovog korištenja. Stajališta smo da nikome, pa ni tijelima jedinica lokalne samouprave, nije dopušteno blokiranje vozila na javnim površinama na kojima je inače dopušteno parkiranje, niti njihovo blokiranje u svrhu prisilne naplate parkiranja ako to nije u suglasju sa zakonima, piše u odgovoru MUP-a.

Bez obzira na to što se i MUP poziva na postojeće zakone, tvrde da nemaju zakonskog uporišta sankcionirati tvrtku čiji su djelatnici blokirali vozila, već oštećenima u ovom slučaju preporučuju kao i uvijek: podignite privatnu tužbu. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter