Barbari: Novi album je prije svega rockerski

Barbara Munjas (Iva TOMIĆ)
Barbara Munjas (Iva TOMIĆ)

U spokoju zelene Istre, u udobnoj kući za odmor smještenoj u potpunoj osami porečkog zaleđa, tijekom kolovoza je snimljen, a proteklog vikenda promoviran novi album grupe Barbari nazvan "Santa Barbara".

Do samog smo mjesta zbivanja, zaseoka Maretići nedaleko Baderne, stigli dugom bijelom cestom uz polja maslina i šumarke, a nigdje nijedne kuće. Upravo je ta izolacija i bila cilj "barbarske ekipe" koja se tu našla usred nedavno prohujalog ljeta kako bi u dvotjednoj kolovoškoj idili, nepune dvije godine od osnivanja benda (lani 15. siječnja) snimila svoj drugi album.

- Novi album je mnogo zreliji od prethodnog, puno smo se više trudili, jer smo jednostavno imali više vremena za uvježbati i razvijati stvari, kazala je predvodnica benda Barbara Munjas kada smo je pitali u čemu se novi razlikuje od albuma prvijenca Monfiorenza Underground. "Ovdje je vladala vrlo opuštena atmosfera. Živjeli smo i radili album na istom mjestu i to je bilo mrak", nastavlja Barbara. O kakvom se glazbenom izričaju radi pitali smo člana benda i koproducenta Alena Bernobića.
Barbari smo svi mi, ali Barbara je najpoznatija i najkarizmatičnija

- To je prije svega rock album, jer smo svi, tko više tko manje, odrasli na rocku. Ali zapravo ima raznih utjecaja, ne samo iz glazbe, već iz teatra, filmova… U bendu nas ima dosta, pa svatko od nas da jedan dio sebe i neka zajednička kemija onda izađe van. Mislim da kao bend funkcioniramo super, jer nema sraza ega, i takvih stvari… Svi radimo za jedan cilj, a to je da je glazba što bolja! Barbara ima izvanrednu sposobnost tekstom prenijeti ono što želi poručiti, zna ispričati priču na drugačiji način nego ostali tekstopisci, smatra Bernobić kojeg smo pitali kako je bend tako brzo stekao ime i popularnost. "Barbari smo svi mi, ali činjenica je da je Barbara najpoznatija i najkarizmatičnija osoba ovog benda i njeno lice svi znaju, što je zasigurno pridonijelo da se i o nama pročuje", kazao je Bernobić. Glavni producent Marko Kalčić na pitanje o sadžaju albuma kaže da je: "Santa Barbara" bendovski aranžiran album, a pošto sam kao producent bio uključen dosta rano mogao sam dati pokoji savjet. Prvi album nije imao neku nit vodilju, dokle je ovaj zasigurno zaokružen. Bolja je svirka, a zvuk složeniji. Treba znati svirat zajedno, a tu je važna međusobna komunikacija", kaže producent Kalčić koji nam je otkrio da je cijeli album snimljen na agregat, jer kuća i studio imaju solarne panele koji ne funkcioniraju tijekom oblačnog vremena.

Tijekom ljeta dosta su svirali po Sloveniji gdje ih je publika vrlo dobro prihvatila, dok su krajem ljeta pohodili Srbiju. Trenutno u bendu vlada atmosfera zadovoljstva, tipična kada se jedan veliki posao ostavi za sobom, pa zasad imaju u planu samo koncert u Splitu dan nakon Božića. Novi album s deset pjesama snimao se u prizemlju velike kuće gdje su tijekom proteklog vikenda imali promociju s gozbom na koju su im pristigli brojni suradnici i prijatelji. Dan ranije ostvarili su zapaženi koncert u žminjskom The Baru. Podsjetimo, Barbare čini pet stalnih članova: Barbara Munjas (tekstopisac, vokal, gitara), Alen Bernobić (tekstopisac, bas, klavijature), Dino Kalčić (gitara, bas), Goran Salvi (bubnjevi) i Ivan Benažić (gitara, pozadinski vokal). Svi su iz Rovinja osim Barbare koja dolazi iz Ike, a Alen iz Vižinade. Pridruženi članovi su Luka Berić (pomoćni basist i gitarista) iz Rovinja te popularni trio saksofonistica Jovana Joka (Pula), Weronika Partyka (Poljska) i Petra Horvat (Varaždin). Valja spomenuti i grafičkog dizajnera albuma i web stranice, inače bubnjara Radioaktiva, Korada Vidulina.

Na internetskoj stranici barbarimusic.com može se besplatno skinuti čitav album koji sadrži deset pjesama nastalih tijekom ove i lanjske godine: Ma nema veze, Bilo je lijepo, Magnetizam, Bog (laku noć), Noge II, 4, I šta ćemo sad, Demon, Biserje pred svinje i Bluz jedne Kćeri. Zašto besplatno pitamo? "Ne mislimo se obogatiti od prodaje CD-a, pa smo dali na besplatni download, želimo da nas što više ljudi čuje, jer nam je to prvenstveni cilj i da sami procjene da li im to valja ili ne", zaključio je Bernobić. Posebno ističemo osebujnu naslovnu fotografiju albuma koju je snimila Ira Tomić, a dizajnirao Korado Vidulin. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter