Barbara Matijević u Anexu: Intimna arheologija zvuka

U instalaciji su jasne dvije intencije – arheološki pristupiti zvukovima i intimno pristupiti povijesti (D. ŠTIFANIĆ)
U instalaciji su jasne dvije intencije – arheološki pristupiti zvukovima i intimno pristupiti povijesti (D. ŠTIFANIĆ)

Predstavljanje zvučne instalacije "1989" autorice Barbare Matijević, sinoć u galeriji Anex pulskoga Multimedijalnog centra Luka, temelji se na snimci koja se sastoji od naracije u izvedbi autorice koja često biva uronjena u različite zvučne pejzaže. U svojoj naraciji autorica gotovo nasumično, ali vrlo vješto kombinira priče o povijesnim činjenicama, događajima i osobama s popularnoznanstvenim elementima iz svijeta životinja, astronomije ili arhitekture. Mnoštvo je i referenci na glazbu, filmove i videoigre, a sam narativ je ujedno i zvučni almanah.

U ovoj zvučnoj instalaciji jasne su dvije intencije – arheološki pristupiti zvukovima i intimno pristupiti povijesti. Ta neobična kombinacija rezultira umjetničkim dokumentarcem čiji je sadržaj informativan, zabavan i, povrh svega, kristalno jasan. Sama kvaliteta zvuka je neprikosnovena što i ne čudi ako se uzme u obzir da je instalacija koja je svoj život počela kao kazališni performans postala radijska drama koja je emitirana na Trećem programu Hrvatskog radija.

Urednica radiodrame je Tajana Gašparović, ton majstor je Lana Deban, a redatelj Mislav Brečić. Instalaciju "1989" moguće je poslušati u galeriji Anex do 27. siječnja. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter