Barbanu 4 mil. kuna za poduzetničku zonu

Potpisivanje ugovora (Manuel ANGELINI)
Potpisivanje ugovora (Manuel ANGELINI)

Ugovor od dodjeli četiri milijuna kuna za izgradnju infrastrukture u poduzetničkoj zoni Barban-Krvavci potpisali su danas u Barbanu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i načelnik Denis Kontošić.

Ovim se ugovorom definira sudjelovanje Ministarstva poduzetništva i obrta u sklopu programa "Poduzetnički impuls" u financiranju izgradnje infrastrukture ove poduzetničke zone. Poticajna sredstva iskoristit će se za izgradnju kanalizacije, dovođenje vode, telefonije i javne rasvjete na deset hektara zone, odnosno prve faze izgradnje poduzetničkog područja ukupne veličine 30 hektara.

- Bio sam u Barbanu prije osam mjeseci i u zoni nije bilo praktički ničeg, samo nekoliko stupova pogona IZO, no sad su pogoni tvrtke IZO i ABS-a već pred samim završetkom. Radi se o investicijama od pet milijuna eura gdje će raditi do 200 ljudi.

Za ovu Vladu i za mene kao ministra poduzetništva važno je da se u poduzetničkim zonama realiziraju ovakvi projekti i zapošljavaju ljudi. U ovom trenutku u zoni je prodano 14 parcela, a kad država i općina ulože novac u ovako nešto, to se isplati jer imate nova radna mjesta.

Takve projekte Vlada će i dalje podržavati, a vidimo da u općini Barban i općenito u Istri ima jako puno potencijala, ne samo za turizam, već i za proizvodne pogone jer se nalazi blizu zemalja koje su dio Europske unije pa ulaskom Hrvatske u EU očekujemo i više izvoza. U Istru ćemo idućih godina, što se tiče izgradnje poduzetničke infrastrukture koja dovodi do ovakvih pogona, ulagati još i više. Ove su godine u poduzetničke zone u Hrvatskoj uložena 42 milijuna kuna.

Natječaj za dodjelu sredstava otvoren je cijelu godinu i pozivam sve one koji imaju već spremne ovako kvalitetne projekte da se jave na natječaj, rekao je ministar Maras.

U zoni će se do kraja godine otvoriti pogon tvrtke IZO koja se prema riječima Gracijana Rocea, suvlasnika firme, bavi proizvodnjom opreme za pekarsku proizvodnju i ugostiteljstvo te elektroagregata i elektroormarića, metala.

Trenutno zapošljavaju 60 osoba, od kojih je trećina angažirana na metalu koji uglavnom ide u izvoz. Do proljeća sljedeće godine otvorit će se i pogon tvrtke ABS, koja proizvodi aluminijsku i PVC stolariju te IZO staklo.

- U prvoj fazi realizacije poduzetničke zone možemo reći da je ispunjena gotovo sto posto i praktički smo očekivali ova sredstva koja će nam pomoći da izgradimo ono osnovno, a to je vodovod, kanalizacija, telefonija, javna rasvjeta.

U zoni je oko 90 posto proizvodnih djelatnosti, ima dosta bravarije, proizvodnje ugostiteljskog namještaja, proizvodnje uređaja za pročišćavanje. Radi se većim dijelom o našim subjektima s područja Barbanštine. Dolaze sa ljudima koje trenutno zapošljavaju, a potom ide i novo zapošljavanje. Važno je reći da je ovo maksimalan iznos koji se može dobiti i mislim da je Barban jedini u Hrvatskoj koji je uz Šibenik i Ivanić-Grad dobio ova sredstva. Dodao bih i šest milijuna kuna koje smo dobili od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za obilaznicu naselja Barban koja prolazi upravo ovom zonom i vezuje nas na Ipsilon, ali i na luku Raša i Zračnu luku Pula, rekao je barbanski načelnik Denis Kontošić. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter