Barbanština želi razvijati projekt cjelogodišnjeg turizma

Avanturistički turizam (Dejan ŠTIFANIĆ)
Avanturistički turizam (Dejan ŠTIFANIĆ)

"Barban 365" naziv je projekta cjelogodišnjeg razvoja turizma na Barbanštini, kojemu teže tamošnja Turistička zajednica i Općina. U tu se svrhu preksinoć u konobi Vorichi u Orihima, u organizaciji TZ-a, okupilo 30-ak privatnih iznajmljivača s područja ove općine koji su upoznati s aktivnostima TZ-a vezanim uz prijelaz iz sezonskog u cjelogodišnji turizam. Naime, Barbanci žele na svoje područje preslikati nacionalni projekt "Hrvatska 365", odnosno planskim aktivnostima zadržati turiste na Barbanštini čitavu godinu, za što je potrebno iskoristiti sve postojeće resurse, kao i planirati razvoj djelatnosti i sadržaja.

Registriran 181 iznajmljivač

Iznajmljivačima se uvodno obratio općinski načelnik i predsjednik TZ-a Denis Kontošić, koji je kazao da je u ovoj općini registriran 181 iznajmljivač s više od 245 objekata i 1.450 turističkih kreveta.

- Međutim, treba naglasiti da ima i objekata koji nisu za to opremljeni, nemaju odgovarajuće grijanje, a postoje i iznajmljivači koje zanima samo ljetni turizam. Prošla turistička godina bila je zadovoljavajuća za sve, rekordna za općinu Barban: ostvarene su 84 tisuće noćenja, 15 tisuća više u odnosu na preklani. Prijašnjih godina noćenja su svake sezone rasla za oko deset tisuća više, pa su time svi bili zadovoljni. Podaci za ovu godinu također su izvrsni: objekti su gotovo popunjeni u razdoblju od lipnja do kraja rujna, dok je nekima sezona počela i prije Uskrsa, početkom travnja, a potrajat će do kraja listopada, kazao je Kontošić. Istaknuo je da općina bilježi dolaske stranaca u turističke objekte, uglavnom kuće za odmor, tijekom čitave godine.

- Time se potvrđuje koliko je barbanska destinacija gostima zanimljiva, a za to su zaslužne razne aktivnosti koje se posljednjih pet do deset godina razvijaju na tom području. Naravno da tome treba pridružiti i kvalitetnu ugostiteljsku ponudu, uz kvalitetnu tradicionalnu hranu, kvalitetna vina i maslinovo ulje, zbog čega  Općina posljednjih desetak godina i organizira smotre vina i maslinovog ulja, naglasio je Kontošić. 

Da bi se razvio cjelogodišnji turizam, nužno je kreirati dodatne sadržaje. Na Barbanštini već desetak godina djeluju agencija Istra Adventure, Adrenalinski park Glavani i Ranč barba Tone, otvoreni, ali i popunjeni cijele godine, što dokazuje da su vizije ovdašnjih turističkih radnika o turizmu tijekom dvanaest mjeseci itekako ostvarive.

Ranč, agencija i Adrenalinski park udružili su snage te zajedno osmišljavaju različite događaje.

- Rade 365 dana u godini, razvijajući pritom turističku ponudu u pred i posezoni, što pridonosi rastu broja dolazaka, ali i noćenja. Zajedno se oglašavaju i pružaju zabavne turističke sadržaje koji si međusobno ne konkuriraju, već jedni druge nadopunjuju. Najbrojniji su strani gosti tijekom glavne sezone, dok u pred i posezoni u sve većem broju dolaze domaći, ili turisti iz Slovenije. Upravo je cilj okupljanja u Orihima upoznati iznajmljivače sa sadržajima koji se nude čitave godine, ali i potaknuti ih na razmišljanje o aktivnijem uključivanju, o uređenju svojih objekata za takav turizam. Bitno je naglasiti da se iznajmljivač nikad ne miri s praznim smještajem, čak ni na jednu noć, veli Kontošić. 

Da se kvalitetnom fotografijom može privući gost, potvrdila je Ivana Pavlaković iz agencije N. I. P. iz Bićića. Ona se niz godina bavi fotografiranjem turističkih objekata, a ovom je prigodom informirala iznajmljivače na koji način pripremiti unutrašnjost i eksterijer objekata za fotografiranje. Claudio Grbac, voditelj poslovnice Hrvatske poštanske banke u Puli, iznajmljivače je upoznao s  ponudom turističkih kredita za nadogradnju ili novu izgradnju, te nabavku opreme.

Stanice za punjenje e-bicikla

Bilo je govora i o javnom pozivu Istarske županije kojim se iznajmljivači pozivaju na uključivanje u Istra bike&bed, program diverzifikacije obiteljskog smještaja radi prilagodbe cikloturistima.

- Time se također želi produljiti sezona jer je najveća vrijednost cikloturizma u činjenici da biciklisti radije biraju proljetne i jesenske mjesece, kad nema velikih vrućina. U Barbanu će u idućih mjesec dana biti montirane četiri e-stanice za punjenje električnih bicikala, kao i stanice za popravak bicikala, a u sklopu koje će biti i pametna klupa za punjenje mobitela, kao i info-panel s audio-vizualnim informacijama, najavio je Kontošić.

Na koncu je predstavljena konoba Vorichi, otvorena petu sezonu, u kojoj se nudi domaća hrana i istarska vina, a o čijoj kvaliteti svjedoče odlične ocjene na TripAdvisoru.

Avantura po Istri

Mladen Draguzet, vlasnik agencije Istra Adventure kaže da je njihova prednost u tome što rade cijele godine.

- Organiziramo aktivan odmor u Istri: naši su glavni programi quad, buggy i kajak safari, a u suradnji s drugim partnerima organiziramo jahanje i odlazak u Adrenalinski park. Također organiziramo izlete na Brijune, Parenzanu…Naglasak je na aktivnom odmoru. Interes gostiju raste, godišnje za 30-ak posto, što je odličan rezultat jer stranci sve više traže aktivan odmor, ne žele 15 dana boraviti u kući za odmor. Istra je perfektna za takav odmor. Goste vodimo šumskim putovima iz unutrašnjosti prema moru: na primjer, quadovima ih vodimo kroz šumu prema moru, potom kajacima prolaze Raški zaljev, obilaze napuštene mlinove u uvali Blaz, da bi se quadovima vratili drugom stazom, kaže Draguzet. Organiziraju i team building za poslovne ljude, većinom zagrebačke tvrtke, a godišnje dovedu 50 do 60 grupa s 20 do 120 ljudi.

- Posjećenost izvan sezone je dobra. Krećemo u siječnju kad stižu poslovne grupe koje odsjedaju na Barbanštini. Iako su programi jednodnevni, gosti većinom borave dva, tri dana. Poslovni ljudi imaju radni dio, sudjeluju na konferencijama koje organiziramo u zakupljenim konobama ili drugim prostorima. Oni su umorni od hotela, a naš je fokus drugačiji, radimo na "prirodniji" način, objašnjava Draguzet. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter