Barbanština ponosna na svoja ulja

Barbanska smotra dobra prilika za prezentaciju tamošnjih ulja (M. ANGELINI)
Barbanska smotra dobra prilika za prezentaciju tamošnjih ulja (M. ANGELINI)

U organizaciji Općine Barban i Turističke zajednice u petak navečer u prostorima stare škole održana je sedma po redu smotra maslinovog ulja barbanštine. Bila je to prilika da maslinari s tog područja prezentiraju kvalitetu svojih ulja i pokažu da i ovaj dio Istre, koji još uvijek nije toliko razvikan po broju maslinara, ima popriličan broj entuzijasta i zaljubljenika u masline.

Također, pokazalo da se njihov trud i upornost iz godine u godinu sve više pretaču u poprilične količine kvalitetnog maslinovog ulja, a smotra je i svojevrsni dokaz da nekadašnja razmišljanja da na barbanštini ulike ne rastu, više jednostavno ne stoje.

Na ovogodišnjoj smotri okupilo se trinaest izlagača koji su donijeli uzorke ulja, a po reakcijama posjetitelja čini se da barbanska ulja itekako zaslužuju pažnju. Iako je ranijih godina na smotrama sudjelovalo i do 20-tak izvođača, ove ih je godine bilo manje, no maslinari s kojima smo razgovarali uvjereni su kako će Barban s vremenom još više biti prepoznatljiv po svojim uljima i da će vrlo brzo stati uz bok najpoznatijim maslinarskim istarskim mjestima.

Jedan od izlagača Nenad Filipović (OPG Filipović) smatra da je smotra idealna prilika za predstavljanje barbanskih maslinara, rekavši da već godinama sudjeluju na sličnim manifestacijama.

- Imamo zasađeno 1.500 stabala maslina i sve više se maslinarstvom bavimo profesionalno. Ove smo godine dobili oko 400 litara ulja i mogu reći da je godina bila dobra te smo izuzetno zadovoljni kvalitetom, kazao je Filipović koji smatra da Općina i dalje treba raditi na promociji svojih maslinara jer kako je rekao, na  području barbanštine raste oko 25 tisuća maslina.

- Ovakav događaj itekako je potreban u Barbanu no uvjeren da sam da bi na smotri sudjelovalo i više izlagača kad bi se ulja ocjenjivala. Stoga je moj prijedlog da se razmišlja u tom smjeru, kako bi smotra u budućnosti imala natjecateljski karakter, što bi dodatno motiviralo maslinare da se uključe i sudjeluju, kaže Filipović.

Svojim su se uljima ove godine predstavili Željko Batel, Pio Mirković, Slavko Marčeta, Mauricio Trošt, Edi Camlić, Vinko Ciceran, Milenko Mirković, Adolf Cinkopan, Anton Zustović, Milio Bulić, Albino Rojnić i OPG Filipović. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter