Barbanština: Pijavica im prošla kroz kuću!

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Jutros oko 6 sati mjesta Šugari i Filini na Barbanštini poharala je pijavica koja je u tri minute napravila ogromnu materijalnu štetu i prestravila mještane. Crjepovi, komadi fasada, lesonit-ploče i polomljene grane ležali su na sve strane, a najgore je prošla obitelj Batel kojoj je pijavica doslovno prošla kroz kuću.

- Rano ujutro me probudila glasna buka i tutnjanje. Baš u tom trenutku je puklo staklo na balkonskim vratima a jak vjetar je tutnjao kroz kuhinju i dnevni boravak, porazbacao sve stvari koje su bile posložene jer preuređujemo, razbio još nekoliko prozora i staklo na vratima u hodniku i tu je stao. To je sve skupa trajalo 10 sekundi, ali bilo je prestrašno, ispričala nam je potreseno gospođa Batel.

Nakon prolaska pijavice posvuda su po podu ležali komadi stakla i dijelovi pregradnog zida od brodskog poda koji je dijelio kuhinju i dnevni boravak. U tom je mahnitanju vjetra pao i dimnjak s krova, pa je obilna kiša tijekom jutra poplavila podrum kuće. O silini pijavice svjedočilo je i ogromno, zdravo hrastovo stablo koje je polomljeno u dvorištu obitelji Batel i bačeno na kuću, ali srećom, ništa nije oštetilo, pa ni automobil koji je stajao tek pola metra od stabla. Nažalost, njihovi susjedi nisu bili te sreće, jer su u njihovim dvorištima polomljena i iščupana stabla razbila najmanje tri automobila.

Kad se nevrijeme smirilo, mještani su izašli vani i sagledali štetu koju ne pamte ni najstariji stanovnici ovih mjesta. Po dvorištima i njivama bile su porazbacane stvari, crjepovi i grane ležali su posvuda, a cijelo selo ostalo je bez struje i telefona. Djelatnici HEP-a u susjednom su selu Filini unatoč povremenim pljuskovima pokušavali sanirati štetu na stupovima dalekovoda nastalu u kratkom, ali snažnom nevremenu. I u ovom je selu snažan vjetar odnio crjepove i limove s nekoliko krovova, a u jednom je dvorištu iz korijena iščupao veliki orah koji je u padu srušio dvorišni zid.

Na teren su odmah po dojavi izašli i načelnik općine Barban Denis Kontošić i ostali djelatnici Općine, a na očevid je stigla i policija.

- Ovo se kod nas ne pamti. Bilo je nevrijeme u srijedu navečer, puhalo je i pljuštalo, ali da se pojavi pijavica na ovom mjestu, to se ne sjećam da se ikad dogodilo. Šteta je očito prilično velika, no u ovom trenutku najvažnije je da nitko od mještana nije stradao. Odmah smo organizirali nabavku cerada i pozvali vatrogasce koji će pomoću košara na kamionima staviti cerade preko oštećenih krovova da barem spriječimo daljnje prokišnjavanje u kuće, a uklonit će i porušena stabla s prometnica. Općina će također, koliko bude u mogućnosti, pomoći u sanaciji tih objekata, istaknuo je načelnik Kontošić.

Stablo palo na autobus, putnici nisu ozlijeđeni

Kako neslužbeno doznajemo, žrtva sinoćnjeg nevremena bio je i autobus Autotransa. Naime, oko jedan u noći na državnoj cesti Barban - Labin palo je stablo preko cijele širine kolnika i pritom udarilo u prednji dio autobusa u kojem je bilo sedam putnika. Nitko od njih nije ozlijeđen a autobus je pretrpio manju materijalnu štetu i ipak stigao do Pule. (Piše Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ; snimili Manuel ANGELINI i Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter