Barbanština od prapovijesti do danas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Barban i Barbanština od prapovijesti do danas" tema su znanstvenog skupa kojim je u Barbanu zapoceo drugi Memorijal Petra Stankovica, dvodnevna manifestacija podijeljena na znanstveni i zabavni dio.

Petar Stankovic, kako navodi u njegovom životopisu povjesnicar zadarskog Zavoda za povijesne znanosti HAZU Mislav Elvis Lukšic, bio je roden 22. veljace 1771. u Barbanu, kanonik i povjesnicar, školovao se u Rovinju, Udinama i Padovi. Nakon završenog studija teologije i prirodnih znanosti vratio se u Barban gdje je živio do svoje smrti 1852. godine.

Bavio se i arheologijom te filologijom, zareden je bio 1795. godine, a kasnije i upravitelj u barbanskoj župi. Napisao je oko 50 radova, gotovo sve na talijanskom jeziku, od kojih je približno polovina tiskana. Medu njima je i "Kratak nauk karstianski" namijenjen prvenstveno dušobrižnicima i hrvatskim vjernicima barbanske župe.  Osim primjerka ove knjige, u pulskoj Sveucilišnoj knjižnici medu Stankovicevim se rukopisima cuva i mali neobjavljeni hrvatski cakavski katekizam za djecu, kao i njegov talijanski prijevod.

Barbanski Memorijal pokrenut je lani u povodu 240. godišnjice Stankoviceva rodenja. Ovogodišnji znanstveni skup obuhvatio je 13 tema.

Medu izlagacima bili su Kristina Džin sa Instituta "Ivo Pilar" koja je govorila o Stankovicevom doprinosu proucavanju pulskog amfiteatra, a Lina Pliško i Samanta Milotic Bancic s pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile proucile su jezik Stankoviceva "Nauka karstianskoga". O freskama Sv. Antuna u Barbanu govorio je Željko Bistrovic iz Konzervatorskog odjela u Rijeci, a Valter Milovan s pulskog Sveucilišta i Maja Ceric iz Državnog arhiva u Pazinu o stilistickom pogledu na barbanska osobna imena.

- Memorijalom obilježavamo sjecanje na covjeka koji je u malom Barbanu živio svoj život. Bio je vrlo svestrana licnost pa bi se na toj osnovi znanstveni dio mogao proširiti, da ne obuhvaca samo povijesna predavanja. Na toj podlozi ce ubuduce biti i izlaganja iz ostalih podrucja kojima se bavio, primjerice jezikoslovlja i prirodnih znanosti. Predavaci su kvalitetni, okupilo ih se mnogo pa je to dodatni poticaj daljnjim istraživanjima, rekao je nacelnik Opcine Barban Denis Kontošic, i sam predavac na skupu.

Najavio je skoro izdavanje zbornika znanstvenih radova s Memorijala kojem je urednik profesor na pulskom Sveucilištu Slaven Bertoša, predavac i voditelj znanstvenog skupa. Organizator i pokrovitelj Memorijala je Opcina Barban, a suorganizatori su barbanska Turisticka zajednica, Osnovna škola Jure Filipovica i Župa Barban. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter