Barbanština ima kvalitetna ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Barbanština je kao i ostatak južne Istre pretrpjela 80 posto štete na maslinama, što zbog suše, što zbog svrdlaša. Ipak, kvaliteta ulja je na visokom nivou te nema bitne razlike u okusu u odnosu na lanjsku godinu. Što se arome tice, ona ove godine zbog suše više baca na suho drvo, što nije nikakva mana vec, dapace, pozitivna osobina", rekao je Franko Raguž iz vodnjanske udruge Agroturist na 3. Smotri ulja opcine Barban održanoj u petak u tamošnjoj staroj školi.

Dodao je da su ulja bez mane jer su preradena isti dan te da se barbanska mogu nositi s bilo kojima u Istri i da se po pitanju maslinarstva ovaj dio Istre lijepo razvija te može ponuditi ulja na bilo kojoj smotri.



"To je samo dokaz da male sredine mogu proizvesti ulja visoke kakvoce. Nekad je u ovom kraju bilo tek toliko stabala da se grancica masline može otkinuti za Cvjetnicu, no 80-ih i 90-ih je pocela revitalizacija maslinarstva. Gdje god je ruka dobra za uzgoj jednog, dobra je i za uzgoj drugog", zakljucio je Raguž usporedivši pritom tradiciju uzgoja loze i maslina jer je vinogradarstvo na Barbanštini starije od maslinarstva koje se pocelo razvijati tek unazad 20-ak godina.

Raguž je maslinarima održao predavanje "Utjecaj suše na urod maslina i kvalitetu maslinovog ulja", a za zabavu su se pobrinuli barbanski harmonikaši. Nekolicina obrtnika se predstavila i s uporabnim proizvodima od maslinovog drveta.

Na smotri se predstavilo 15 maslinara, a od sorti koje se uzgajaju u barbanskom kraju primarne su istarska bjelica i leccino, potom buža i pendolino. Zasadeno je oko 25 tisuca maslina, a barbanski nacelnik Denis Kontošic naglasio je da se neovisno o hladnoci ili suši maslinarstvo na Barbanštini mora nastaviti razvijati.

Organizatori smotre su Turisticka zajednica Opcine i Poljoprivredna udruga Agronova, a pokrovitelj Opcina Barban.


Podijeli: Facebook Twiter