Barbanske teme iz raznih perspektiva

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Peti memorijal posvećen Petru Stankoviću "Barban u srcu" održan je u četvrtak i u petak u barbanskoj osnovnoj školi Jure Filipovića.

Program je započeo u četvrtak predstavljanjem zbornika "Barbanski zapisi", svezak 3, a koji donosi radove s prošlogodišnjeg skupa, održanog prije točno godinu dana.

Vrlo zanimljiva ličnost

Barbanski načelnik Denis Kontošić istaknuo je važnost ovoga skupa za proučavanje povijesti Barbana, kao i jezikoslovlja, arheologije, arhitekture, književnosti i drugih znanosti. O tim temama svake godine govore znanstvenici iz Barbana, kao i drugi eksperti, svatko prezentirajući rezultate svojih studija o određenim aspektima života na Barbanštini. Skup jest posvećen Petru Stankoviću te njegovom obimnom djelovanju i stvaranju, ali i drugim segmentima života u tome kraju kroz stoljeća, o čemu svjedoči i podnaslov skupa "Barban i Barbanština od prapovijesti do danas".

- "Barban u srcu" pokrenuli smo u čvrstome uvjerenju da je Petar Stanković kao jedna od najzanimljivijih istarskih ličnosti s konca XVIII. i prve polovice XIX. stoljeća kao pristaša fiziokratskih ideja, svojim osebujnim, gotovo romanesknim načinom življenja, svojim posebnim odnosom prema bližem i širem okruženju, privlačeći pozornost ne samo vlastite istarske sredine već i nekih europskih intelektualnih krugova, kao i uglednih pojedinaca s kojima se dopisivao, svojom ljubavlju prema proučavanju, svojim istraživanjem i pisanjem, bio zaista nadasve vrlo zanimljiva osoba, kazao je barbanski načelnik Denis Kontošić.

On je također naglasio da je iznimno važna uloga prof. dr. Slavena Bertoše, jer bez njega sve to bi izgledalo sasvim drugačije, budući da se on tim projektom bavi cijele godine, najprije znanstvenim skupom, pa potom uređivanjem zbornika skupa.

Kontošić je izrazio želju da se skupu pridruže i mladi Barbanci novije generacije, te da budu zastupljene i teme iz prirodnih znanosti, od geologije, do botanike, zoologije…

Prof. dr. Slaven Bertoša naglasio je interdisciplinarni pristup temama te činjenicu da su neki izlagači prisutni ovdje već godinama, dok na svakome izdanju skupa bude i po nekoliko novih izlagača.

Toponimi gradina Barbanštine

Prof. dr. Klara Buršić Matijašić sa Sveučilišta Jurja Dobrile kazivala je na temu "Toponimi gradina Barbanštine", istaknuvši da ovaj kraj je bogat gradinama te da je kod nekih bilo lakše doći do objašnjenja samoga toponima, dok je kod drugih to bilo složenije. Ona je vrlo detaljno objasnila imena tih gradina, njihov značaj i ulogu kroz povijest, a spomenula je i sedam lingvističkih slojeva toponima koji su ovdje prisutni, kao i suživot etničkih zajednica.

Detaljno i sugestivno bilo je i izlaganje dipl. ing Antona Percana iz Uljanika "Zapisi u kamenu u Barbanu i na Barbanštini", koji je za sebe istaknuo da jako voli govoriti o kamenu. On se osvrnuo i na djelovanje Josipa Batela te na njegove zapise vrlo važne za poznavanje povijesti ovoga kraja. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter