Barbanska viteška priredba može započeti

Barban ove godine slavi 40 godina Trke na prstenac (D. MEMEDOVIĆ)
Barban ove godine slavi 40 godina Trke na prstenac (D. MEMEDOVIĆ)

Natjecatelji Trke na prstenac odbrojavaju dane do početka te, 40. po redu, manifestacije, koja službeno započinje u petak navečer 21. kolovoza, podizanjem Trkine zastave na barbanskoj placi. Sam čin podizanja zastave ujedno je i poziv svima da dođu na Trku, u nedjelju 23, kolovoza, u 17.00 sati, te pogledati programe kojih u  danima Trke neće nedostajati.

Prva trka održana 10. lipnja 1696. godine

U ozračju 40. jubileja, Trka iskazuje svoju zrelost i potvrđuje svoj kontinuitet. Prisjećamo se, tim povodom, svih prethodnih trka koje su Barbanu donijele veliki ugled i ucrtale ga na kartu mjesta s prepoznatljivim manifestacijama. Kako se ne bi izgubili u moru statističkih podataka, u ovoj prigodi tek podsjećamo da je dosada na trkama nastupilo sedamdesetak natjecatelja, a naslov slavodobitnika osvojilo njih dvadeset i dvoje. Najtrofejniji je Vazmoslav Vale, sa četiri osvojena naslova, dok ga s tri pobjede slijede Zdravko Prhat, Miro Grgorović, Maksimilijan Rojnić i Mario Učkar. Još se nikom nije posrećilo da pobjedi tri puta zaredom, a šansu da to ostvari ove godine ima Andrej Kancelar, slavodobitnik Trke na prstenac 2013. i 2014. godine.

Kada je 1976. godine obnovljena Trka na prstenac, organizator nije bio svjestan koliko će visoko i daleko ciljati viteško koplje. Ispričana je tada priča o djeliću barbanske povijesti koji, bez obzira na vremensku distancu i političke prilike, priziva u sjećanje spomen na prvu trku, održanu na Duhove, 10. lipnja 1696. godine. Ta je priča tim sugestivnija, jer počiva na entuzijazmu velikog broja zaljubljenika u Trku, fragmentima istrgnutih iz povijesnih arhiva,

spojenih u proizvod koji s lakoćom uspostavlja dijalog s prošlošću.

Uglednih gostiju u VIP loži sve je više

Tu leži snaga Trke, koja se kao turističko-kulturološki brend može mjeriti s elitnim turističkim tendencijama u svijetu. Upravo je zbog toga postala mamac za veliki broj posjetitelja, koji iz svih krajeva Istre dolaze u Barban, a iz godine u godinu privlači i sve veći broj turista. Dolaze i ugledni gosti iz svijeta politike, kulture, gospodarstva i javnog života. 40. Trka na prstenac održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koja je  najavila svoj dolazak. Dolazak je najavio i hrvatski premijer Zoran Milanović, a poziv je upućen i predsjedniku Hrvatskog sabora. Dolaze i bivši predsjednici Republike Hrvatske i počasni građani Općine Barban Stjepana Mesić i Ivo Josipović. Pozvani su i ostali predstavnici kako zakonodavne tako i izvršne vlasti u RH. Dolazak je potvrdio i župan Istarske županije Valter Flego, a pozvani su i gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina te  prijateljskih barbanskih općina.

Što se konjanika tiče sve je spremno

Nastupiti i biti zapažen  na „Trci na prstenac“ ponekad može imati  jači dojam i od same pobjede. Dok o pobjedi, pred njezino ovogodišnje izdanje, tek sanja 16 natjecatelja, i u trenucima opuštenosti dotjeruju svoje ljubimce, jer i oni se moraju svidjeti  publici, vrijeme u kalendaru, pred 40. Trku, polako istječe. Zato konjanici provode najviše vremena na trkaćoj stazi, i u dotjerivanju konja pokušavaju  obuzdati emocije i steći potrebnu mirnoću, kako u odlučujućem  trenutku ruka ne bi zadrhtala. Ukratko, u nedjelju, 23. kolovoza, na konjanicima je velika odgovornost, jer trebaju predstaviti ljepotu i kvalitetu Trke, koja počiva na temeljima bogatog povijesnog nasljeđa, estetske  jednostavnosti,  vizualne dojmljivosti, originalnosti i snazi istarskog identiteta. Za veliki je jubilej nabavljena nova oprema za konje - ukrašene uzde, pršnjaci sa srebrnim ukrasima i nove posedlice s izvezenim prstencem. (Branko BLAŽINA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter