Barbanska kula se raspada, nužna hitna sanacija

Srednjovjekovna kula na ulazu u Barban opasana visokim skelama (P. SOFTIĆ)
Srednjovjekovna kula na ulazu u Barban opasana visokim skelama (P. SOFTIĆ)

Već nekoliko dana srednjovjekovna kula na ulazu u Barban opasana je visokim skelama, a raslinje koje je u potpunosti prekrilo veći dio kule spuštajući se od samog njenog vrha, polako nestaje. Njegovim uklanjanjem otkriveni su i strašni razmjeri propadanja kule, na što su općinski čelnici više puta upozoravali.

- Za sanaciju vrha kule bilo je potrebno ukloniti vegetaciju, drveće čije je korijenje praktički držalo na okupu kamenje. Kad je uklonjeno, otkrili smo užasno stanje. Voda je prodirala između kamenja gdje se i ledila pa je došlo do pucanja i krunjenja kamena. Ono se doslovno rasipava čim ga dotaknemo, pa je pravo čudo da se nije dogodila kakva nesreća, rekao je Boris Orbanić iz tvrtke Kapitel koja radi na sanaciji kule.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Glivarec kaže da je Ministarstvo kulture odobrilo 100 tisuća kuna ove godine, ali za zaštitne radove na arhitektonskom sklopu crkve Sv. Nikole, palače Loredan, Velih vrata i srednjovjekovne kule, i to u okviru financiranja zaštitnih radova na nepokretnim kulturnim dobrima za 2013.

Hoće li sredstva koja su bila predviđena za radove na kuli uopće biti dostatna?

- U skladu s Rješenjem o prethodnom odobrenju za radove na sanaciji kruništa zidova srednjovjekovne kule u Barbanu predviđeno je izvođenje skele izvana i iznutra uz zidove kule, čišćenje raslinja, konzervacija kruništa s potrebnom rekonstrukcijom, ali samo u mjeri koja statički stabilizira masu zida, te čišćenje i odvoz materijala.

Nositelj programa sanacije kruništa zida kule je Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, Služba za nepokretnu baštinu. S obzirom da se navedeni radovi provode u svrhu hitne sanacije kruništa zida, za srednjovjekovnu kulu u Barbanu planiran je nastavak sustavne obnove u sljedećoj godini po programu koji bi izvodio Hrvatski restauratorski zavod, objasnio je Glivarec. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter