Barbanci su smokvu vratili na stolove

Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu (N. LAZAREVIĆ)
Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu (N. LAZAREVIĆ)

Suhe, svježe, u džemovima, kolačima, rakijama, smokve su u subotu bile zvijezde fešte koja se organizira njima u čast. Naravno, mjesto radnje je Barban, a riječ je o 10. Fešti smokve i smokvenjaka, koja se tradicionalno održava na placi, na kojoj joj od ove godine društvo pravi i Barbanski obrtnički sajam.

Smokve i prerađevine dobivene iz tog slasnog voća, ali i druge domaće proizvode izložilo je 40-ak izlagača, općinski načelnik Denis Kontošić ističe - više nego ikada. Štandovi polovice izlagača, uglavnom s Barbanštine, bili su u znaku smokvi, dok su se na drugima nudili suveniri, med i medni proizvodi, voćni sokovi, proizvodi na bazi lavande, prirodna kozmetika…

Velika fritaja

- U ovih smo deset godina smokvu uspjeli dignuti s poda i vratiti je na stolove, što dokazuje i ovoliki broj izlagača, smatra Kontošić.

Iako su subotu i na Barbanštini mnogi iskoristili za berbu grožđa, posjetitelja svejedno nije manjkalo. Ljudi su počeli u velikom broju pristizati nakon ručka, oko 16 sati, a sve je kulminiralo večernjim spravljanjem velike fritaje od 500 jaja s nezaobilaznim dodacima, poput kobasica, pancete, a, kako je rekao Kontošić, forši se rine i kakova smokva, te rezanjem velike torte. Štandove je obišao i popriličan broj turista, uglavnom Nijemaca. "U općini imamo 1.200 kreveta i turisti znaju za ovu feštu. Već su navikli u ovih deset godina doći ciljano kupiti smokvenjake i ponijeti ih sa sobom kao suvenire", kaže Kontošić.

Milka Bileta iz Celići kraj Barbana jedna je od onih najvjernijih izlagačica na fešti. Nije propustila nijednu godinu. Kod kuće spravlja džem od smokava, zatim miješani od smokvi i šljiva, smokvenjake, više vrsta likera, od kojih su posjetitelji posebno hvalili onaj od citronele (erba luigia).

"Odlično mi gre prodaja, ali još više prodam doma, jer imam turiste. Dojdu iz susjednih sela", kaže nam Milka. Pitali smo je recept za džem, na što nam je odgovorila: "Ne moreš to ako ne vidiš. I moje kćerke su provale, ma ne gre bez mene". Zato nam je otkrila kako radi smokvenjak, barem okvirno. "Treba sušiti smokve, obraćati ih svaki dan, samlit, onda z rukami umisit i na suncu pomalo hi sušit. Dela je s tim, ja ti kažem. To treba imati želju".

Pitali smo je i koliko stabala smokava ima. "Ja bi rada da dojdeš vidit u brajde, da hi slikaš. Moj muž pojde z motorom i ima koš i on dokle dopelja z motorom i dokle drugi put dojde ja hi ne rivam rastegnut. Puno je smokava. Imamo 30 debli sigurno", ponosno kaže Milka. (Bojan ŽIŽOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter