Barban: Zasvirili i zakantali kako naši stari

Milan Milotić, Petar Brgić, Mauricio Mirković i Drago Draguzet otpjevali su i odsvirali veselu pjesmu 'Barba Tone'
Milan Milotić, Petar Brgić, Mauricio Mirković i Drago Draguzet otpjevali su i odsvirali veselu pjesmu 'Barba Tone'

Mimohodom sudionika i mantinjadom koju su na roženicama izveli Ivan Vale i Antonio Maurić otvorena je u subotu 47. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine.

Ova svečanost istarskog folklora koja se od 1967. godine selila po mjestima Puljštine, već se 19. godinu za redom održava u Barbanu na placi, gdje svake godine privlači velik broj posjetitelja. Tako je i ove subote mnogobrojna publika uživala u pjesmama, svirkama i plesovima 170 izvođača, što solista, što KUD-ova.

Prvi su na pozornici nastupili domaćini, KUD Barban, čiji je pomladak pokazao kako se pleše balon, uz glazbenu pratnju Mihaela Glavaša na mihu. Atmosferu su zatim zagrijali Lučano Kliman, Marija Rojnić i Mauricio Mirković s pjesmom "Bile jesu tri sestrice", a potpuno opuštanje publike uslijedilo je nastupom Milana Milotića, Petra Brgića, Mauricia Mirkovića i Drage Draguzeta koji su otpjevali i odsvirali veselu pjesmu "Barba Tone".

KUD Savičenta predstavio je tradicijski ljubavni ples ballo di kušin uz pratnju Luke Batela na mihu i Marina Benčića na roženici, a nakon njih nastupili su dragi gosti ove smotre, Nela i Tone Cerin. Ujedno i najstariji izvođači, supružnici Cerin otpjevali su pjesmu "Dođi sestro na prvo finestro" nakon čega su zahvalili organizatorima što ih uvijek pozivaju te se pohvalili publici da su u braku 59 godina, nakon čega su ispraćeni velikim i toplim aplauzom.

Drago Draguzet i Mauricio Mirković nastupili su još jednom, ovaj put odsviravši na pastirskoj svirali i svirali barbanski balon. Uslijedila je još jedna mantinjada na roženicama, ovaj put u izvedbi Darka Privrata i Danijela Radolovića iz medulinskog DKUS-a Mendula iz Medulina, a nakon njihovog balona i polke na šurlama i roženicama, plesači DKUS-a pokazali su svoje umijeće. Cvitko Kliba i Rudi Diković otpjevali su "Mali brodić", a zatim je folklorna skupina ZT-a  "Armando Capolicchio" iz Galižane otplesala i otpjevala tradicionalne plesove i pjesme Talijana s ovog područja. Na smotri su se zaorile i pjesme "Lipa Tonina moja", "Rodila loza grozda dva", "Lipa je Istra naša", "Na barkuncu restu rože" te "Dajte vi meni, tetice", a KUD-ovi Rakalj, Uljanik i Barban predstavili su svoje koreografije balona i šete paši-špic polku.

Kao gosti programa nastupili su Nina Rojnić, Dheeba Kožljan, Carol Mirković, Sara Grgorinić i Melita Rabar Fasoli iz literarno-recitatorske sekcije barbanskog KUD-a, a njihovo recitiranje stihova iz najnovije zbirke poezije "Beside u jatu" pratio je svirkom Drago Draguzet.

Uvijek rado viđena gošća i jedna od rijetkih sviračica na mihu Rafaela Blažina odsvirala je "Labinski tanac", Paola i Franko Kos te Bruno Matošić otpjevali su "Ča će mi mužako", a sve popularniji mladi Pazinjan Gianluca Draguzet predstavio se barbanskoj publici skladbama "More zakantalo" i "More", kojom je nastupio na ovogodišnjem MIK-u.

Gosti smotre bili su i uvijek dobro raspoloženi Barbanski harmonikaši, Leonardo Rojnić, Ivan Licul i Toni Rojnić. (piše i snimila P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter