Barban: Za Romana zakantalo i zasvirilo 130 izvođača

Pomladak KUD-a Barban
Pomladak KUD-a Barban

Susret kantadura na tanko i debelo te svirača na istarskim instrumentima "Kantajmo i svirimo za Romana" održan je u petak u školi Jure Filipovića u Barbanu. Susret je organiziran petu godinu za redom u čast pokojnom Romanu Broskvaru, jednom od osnivača i dugogodišnjem predsjedniku Kulturno-umjetničkog društva Barban.

Nastupilo je 130 izvođača iz Istre koji su se predstavili s 54 točke. Pozivu su se odazvali i gosti iz Primorsko-goranske županije, KUD "Žejane" i Udruženje sopaca otoka Krka. Oni su predstavili pjesme karakteristične za njihov kraj te su zasvirali na sopelama i cindri.

Najmlađa sudionica programa bila je sedmogodišnja Emili Radolović iz medulinskog Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva "Mendula" koja se predstavila pjesmom "Zora rudi majka sina budi". Među mladim sviračima nastupili su osmogodišnji Antonio Maurić na mihu i desetogodišnji Roko Dragešić na roženici. Najstariji sudionik bio je svirač na roženici Petar Orlić iz skupine "Stari Roverci".

Posebno burnim aplauzom nagrađeno je 27 članova pomladka KUD-a "Barban" koji su izveli taranku "Od stare hiže striha pada", te plesove "Balo de kušin" i "Barbanski balon". Članice literarno-recitatorske grupe KUD-a "Barban" predstavile su se recitacijama stihova barbanskih pjesnika. Organizator manifestacije je KUD "Barban", a suorganizatori Općina Barban i Turistička zajednica Općine Barban. (Napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter