Barban: Usprkos obećanjima, zasad ništa od velikog rotora

Raskrižje uz Poslovnu zonu Krvavci (P. SOFTIĆ)
Raskrižje uz Poslovnu zonu Krvavci (P. SOFTIĆ)

Barbanska poduzetnička zona Krvavci, jedna od najperspektivnijih poduzetničkih zona u Hrvatskoj, kako su je ministri nazivali od samog početka, nastavlja se razvijati. Prva i druga faza njenog razvoja već su gotove, što, između ostalog, uključuje i izgradnju tzv. barbanske zaobilaznice. Ta je cesta konačno asfaltirana ovog ljeta u suradnji sa Županijskom upravom za ceste te se time državna cesta Pula-Labin rasterećuje barem dijela prometa velikih kamiona.

Zaobilaznica vodi od spomenika na Bristovcu pokraj nekadašnje Purisove farme prema cesti Barban-Vodnjan, uz koju je lijevo i desno smještena Poduzetnička zona Krvavci. Upravo je na tom mjestu spajanja zaobilaznice i ceste za Vodnjan i Žminj trebao niknuti rotor radi lakšeg prometovanja teretnih i osobnih vozila, no za sada je tamo izgrađeno klasično raskrižje sa znakovima upozorenja.

- Usprkos dvogodišnjim dogovorima i pregovorima s ministrom Sinišom Hajdašem Dončićem i velikoj novčanoj potpori države koju smo do sada dobili, nismo uspjeli osigurati dodatna novčana sredstva za izgradnju planiranog rotora, pa smo se odlučili za klasično raskrižje kao privremeno rješenje. Za asfaltiranje barbanske zaobilaznice ŽUC je imao šest milijuna kuna, a rotor košta puno više. Ali asfaltirano je sada svih 10 hektara Poduzetničke zone, objasnio je načelnik općine Barban Denis Kontošić.

Asfaltirane su također i sve prometnice unutar ovog dijela Poduzetničke zone, uz ceste je postavljena led rasvjeta, a postavljene su i cijevi za kanalizaciju. Međutim, za sada svi postojeći pogoni moraju imati septičku jamu, a na kanalizaciju će se moći spojiti nakon postavljanja pročistača čija će nabava, naime, čekati otvaranje natječaja nekog od Europskih fondova. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter