Barban u znaku viteške igre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Viteška konjanicka igra starija i od Sinjske alke, Trka na prstenac, održava se u nedjelju u Barbanu pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovica. Uvertira u program 36. Trke na prstenac je vecer pjenušca u cetvrtak, a na kojoj se predstavlja nova serija pjenušavog vina Prstenca.

Glavni dio programa pocinje u petak podizanjem zastave "Trke na prstenac" i predstavljanjem skulpture "Par u barbanskoj narodnoj nošnji", dar cetiri kipara iz Ernestinova.

U subotu u 17 sati na trkalištu na Gradišcu održat ce se Trka na viticu na kojoj ce 16 konjanika pokazati kako su se pripremili za glavnu utrku. Trci prethode turniri u pljockanju i nogometu, dok ce se u vecernjim satima takoder na trkalištu održati tradicionalno nocno gadanje golubova. U subotu ce sve prisutne do kasnih nocnih sati zabavljati Jasmin Stavros.

- Centralni dogadaj ovog vikenda je Trka na prstenac na kojoj ce se 16 konjanika u nedjelju s pocetkom u 17 sati boriti za osvajanje prstenca i prijelaznog štita predsjednika države. Drago nam je što se medu konjanicima nalazi i dvoje debitanata, što govori da ce se ova naša tradicija održati, rekao je nacelnik barbanske opcine Denis Kontošic.

Prošlogodišnji slavodobitnik Aleksa Vale i voda konjanika Milio Grabrovic imaju pravo na nastup bez kvalifikacija, a ostali natjecatelji koji ce se boriti za prstenac zahvaljujuci osvojenim bodovima na kvalifikacijskoj utrci su Bruno Kožljan, Maksimilijan Rojnic, Silvio Uckar, Luka Kancelar, Kristijan Kancelar, Andrej Kancelar, Mario Uckar, Goran Špada, Željko Radola, Gordan Galant, Samuel Štokovic, Toni Uravic, te Marino Broskvar i Nandi Radola.

Prijelazni štit najpreciznijem ce jahacu i ove godine uruciti osobno predsjednik Republike Ivo Josipovic koji je potvrdio svoj dolazak na 36. Trku na prstenac, a dogadaju ce prisustvovati i bivši predsjednik Stjepan Mesic te gosti iz Sinja i tamošnjega alkarskog društva s kojim je pobratimljeno Društvo "Trka na prstenac". Zabavni dio nedjeljnog programa pocinje u 21 sat, a za plesnu zabavu na Placi pobrinut ce se grupa Magazin. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter