Barban: U industrijsku zonu ulaže se 100.000 kn

Industrijska zona kraj Barbana (P. SOFTIĆ)
Industrijska zona kraj Barbana (P. SOFTIĆ)

U gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u ovoj godini Općina Barban namjerava uložiti 850 tisuća kuna, dok za održavanje infrastrukture osigurava 1.065.000 kuna, što je ukupno gotovo dva milijuna kuna, odlučili su vijećnici na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Najveći dio sredstava namijenjenih gradnji infrastrukture, 280 tisuća kuna, usmjerava se u tzv. dodatna ulaganja u građevinske objekte. Dovršit će se izgradnja Društvenog doma "Sv. Pavao", koji će dobiti sanitarne čvorove, septičku jamu, postavit će se pločice, ožbukati objekt te postaviti fasada. Uredit će se nove općinske prostorije iznad zdravstvene stanice te zamijeniti dotrajali salonitni krovovi na društvenim domovima u Bičićima, Orihima, Šajinima i Punteri.  

Stotinu devedeset tisuća stajat će izgradnja javnih površina. Među ostalim, uredit će se dječja igrališta u Hrbokima, Rebićima, Drandićima, Želiskima, Sutivancu, Prhatima i Jurićevkalu. U Hrbokima će se nadograditi autobusna čekaonica koja će se pak postaviti u Golešovom. Javna rasvjeta, za koju se izdvaja 180.000 kuna, izgradit će se u dijelu naselja Grandići, u smjeru Ivanošića. Proširuje se i javna rasvjeta prema novom dijelu turističkog naselja Rajki, dok će se na malonogometnom igralištu na Mrzlici postaviti reflektori. Po sto tisuća kuna uložit će se u izgradnju poduzetničke zone Barban i vodovodne mreže.

Program pak održavanja komunalne infrastrukture u 2016. težak je 1.065.000 kuna. Najveći dio, 600 tisuća, pod stavkom energije, odlazi u pokriće troškova i održavanja javne rasvjete. Stare žarulje zamijenit će se novim, ekološkim i energetski učinkovitim LED rasvjetnim tijelima. Od ukupnog iznosa na održavanje komunalne infrastrukture otpada 465 tisuća kuna, od čega će se 150 tisuća usmjeriti u sanaciju i proširenje ceste za Buliće, ali i u ostale ceste, bude li potrebe. U održavanje groblja ulaže se pak 65 tisuća. Održavanje općinskih zgrada stajat će 150 tisuća kuna: tim će se iznosom zamijeniti stolarija u staroj donjoj školi u Barbanu, sanirati krov stare škole u Šajinima, urediti fasada društvenog doma u Hrbokima te sanirati terasa doma u Punteri.

Tekuće i investicijsko održavanje stajat će pak sto tisuća kuna. Uz ostalo, u svim će se naseljima urediti prostor za kontejnere te urediti lokva i odmorište Baredine na području MO-a Puntera. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter