Barban: Otvoren osmi Barbanski obrtnički sajam

Marijan Jurša izložio je ukusne kobasice od mesa divljači (D. Memedović)
Marijan Jurša izložio je ukusne kobasice od mesa divljači (D. Memedović)

U središtu Barbana, u šatoru od 150 kvadrata u kojem se okupilo 20-ak izlagača, danas je otvoren dvodnevni Barbanski obrtnički sajam koji već osmu godinu za redom organizira tamošnja Općina. Sajam je otvorio barbanski načelnik Denis Kontošić, rekavši da je Općina odlučila omogućiti obrtnicima da izlože ono čime se bave. 

- Krenulo je s poduzetničkom zonom koja se danas prostire na deset hektara i u kojoj djeluje osam poduzetnika sa 150 zaposlenih. Važno je da smo svim izlagačima omogućili besplatno sudjelovanje na sajmu, uz financijsku podršku Istarske županije, Općine, Obrtničke komore Istarske županije i Županijske gospodarske komore. Želimo poticati gospodarstvo, naročito proizvodne djelatnosti, te poduzetništvo žena i mladih, rekao je Kontošić. Istaknuo je dobru posjećenost sajma, koji u dva dana obiđe nekoliko tisuća ljudi. S obzirom da se danas (17. rujna) u šatoru koji se nalazi pored sajamskog održava i Fešta od smokve i smokvenjaka, načelnik očekuje i dobar odaziv turista.

- Lani su šatori bili dislocirani, a sada se nalaze u središtu mjesta, pa očekujemo da će se okupiti i više ljudi. Turisti rado dolaze na Feštu, nakrcaju torbe smokvama i smokvenjacima prije odlaska kući, kaže Kontošić. Na Fešti se očekuje 15 izlagača smokvi  te još toliko proizvođača suvenira.

Izlagače je pozdravio i direktor HGK-Županijske komore Pula Damir Sirotić, čestitavši Općini koja, kako je rekao, ima jednu od najuspješnijih poslovnih zona u Istri. 

- Sajmovi služe tome da svakome pružimo priliku da predstavi ono novo i kvalitetno. To je vrijednost i ovog sajma i uvjeren sam da će napredovati, rekao je Sirotić. Tajnik OKIŽ-a Eros Sorić kazao je da Barban postaje ogledni primjerak kako se vodi razvoj općine, ne samo u proizvodnom, nego u turističkom dijelu. Ujedno je pozvao građane da posjete Obrtnički sajam Istre koji će se od 6. do 9. listopada održati na pulskoj Karolini. Na Barbanskom sajmu su nastupili kako lokalni, istarski, tako i proizvođači iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije. Tako je Marijan Jurša iz Ljutomera u Sloveniji izložio suhomesnate proizvode od različite divljači, mesa medvjeda, vepra i jelena, bučino ulje, špek, te pešt na slovenski način - zaseku. Na sajmu je, veli, treću godinu zaredom, a lani je bio zadovoljan prometom.

- Ove godine ćemo vidjeti. Kupuju i turisti i domaći, kazao nam je Jurša, te ujedno najavio sudjelovanje na pulskom Obrtničkom sajmu. Dalibor Cvenarski iz Samobora izložio je opremu za pse, konje i stoku te metalnu i kožnu galanteriju.

- Ovdje smo treći put, OK mi je s obzirom na veličinu sajma. Ovo događanje ima potencijal, rekao je.

Izloženo je cvijeće, potom prirodna kozmetika, čokolade, maslinovo ulje, tekstilni proizvodi pulske Tekop nove, a predstavili su se i poduzetnici iz barbanske poduzetničke zone: Izo, De Conte i Auto Baggio.

Radionica izrade smokvenjaka

Sutra se u Barbanu u 14 sati otvara 11. fešta smokvi i smokvenjaka u organizaciji tamošnje turističke zajednice. Tridesetak izlagača nudit će smokve i proizvode od smokava, te istarske suvenire. U 17 sati održat će se radionica izrade smokvenjaka, proglasit će se najbolji smokvenjak, a njegov će autor biti nagrađen.

Fritaja za kraj

Sajam se sutra otvara u 10, a zatvara u 20 sati, uz veliku fritaju koja će se podijeliti posjetiteljima. Pokrenut je 2009. godine, a cilj mu je predstavljanje poduzetničke djelatnosti locirane u unutrašnjosti Istre, osobito manjih općina, povezivanje ovdašnjih poduzetnika te poticanje poduzetništva i izgradnja poduzetničkih zona na gospodarski slabije razvijenim područjima. Dobit je višestruka jer je sajam prije svega mjesto poslovnog povezivanja i umrežavanja.(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter