Barban: Održana Fešta smokve i smokvenjaka

U Barbanu je sve u znaku smokve i smokvenjaka
U Barbanu je sve u znaku smokve i smokvenjaka

Jedno od najzdravijih voća na svijetu, smokva, bila je kraljica manifestacije koja je ove subote u Barban dovela velik broj posjetitelja. Na tamošnjoj je placi održana 7. fešta smokve i smokvenjaka na kojoj su svoje domaće proizvode izložili i ponudili brojni mali obrtnici iz cijele Istre.

Posjetitelji su tijekom manifestacije kušali i ocjenjivali neizostavne smokvenjake, odlučivši da je i ove godine, kao i lani, najbolji smokvenjak pripremila Mirjana Prgomet iz Prhati. Odmah iza nje prema ocjenama se našao smokvenjak Milke Bileta iz Celići, a na trećem je mjestu zasjao smokvenjak Antona Zustovića iz Melnice.

U vrlo jakoj konkurenciji ove godine, najljepše uređenim štandom proglašen je onaj Nade Kolić iz Orbanići koja se ujedno i prvi put ove godine predstavila na barbanskoj fešti.

Ova izuzetno hranjiva i zdrava jesenska voćka ponuđena je posjetiteljima u svježem i sušenom obliku, zatim u raznim marmeladama i đemovima u kombinaciji s drugim plodovima, ali i u sirupima i rakijama. Mnogi su rado kušali i kupovali brojne ukusne domaće proizvode, raspitujući se kod proizvođača o njihovim svojstvima i načinima proizvodnje.

Iako se smokva pretežno koristi kao slatka delicija, ona se može kombinirati i sa slanim jelima, pa je tako, primjerice, OPG Komparić iz Pule uz slatko i đemove od smokve s raznim aromatičnim dodacima ponudio i pikantni namaz od smokve sa đumbirom koji se koristi kao prilog mesu.

Profesor pulske Škole za ugostiteljstvo i turizam Ljudevit Sabo također je predstavio neobične varijacije jela sa smokvama, pripremivši salatu od sipa, artičoka i svježih smokava, rostbif u umaku od pinjola i smokava, i za desert bavarsku kremu sa smokvama i čokoladom. Mnogi nisu mogli odoljeti da se ne zaslade svježom kravljom skutom s flambiranim smokvama koje je već tradicionalno ponudio Edi Radola i njegov OPG Brig.

Najbogatiju ponudu raznih proizvoda od smokava upakiranu na vrlo originalan način imala je obitelj Valić iz Raklja, dok je Dobrić Đino iz Brovinje izložio najveći smokvenjak na fešti, od nevjerojatnih deset kilograma.

Osim od smokava, našli su se na fešti i drugi proizvodi, poput ukusnih namaza od malina, jagoda i kupina OPG-a Farina iz Višnjana, med, razne rakije i likeri, jabučni ocat, rukotvorine od maslinovog drva, ovčji sir, prirodna biljna kozmetika i još mnogo toga. (Napislala i snimila Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter