Barban: Obilježen Dan općine, plaketa jahaču Osipu

Dobitnici priznanja Draženko Bariša i Stefano Osip s predsjednikom vijeća i načelnikom općine
Dobitnici priznanja Draženko Bariša i Stefano Osip s predsjednikom vijeća i načelnikom općine

Općina Barban u petak je proslavila 20. obljetnicu svog osnutka, ali i sveca općinske župe svetog Nikolu. Tom je prigodom u dvorani Osnovne škole Jure Filipovića u Barbanu održana svečana sjednica na kojoj su dodijeljene općinske nagrade i priznanja za ovu godinu.

Najvrjedniju nagradu, Plaketu općine Barban, ove je godine dobio mladi Stefano Osip, jahač konjičkog kluba Manjadvorci, koji već sada kao 15-godišnjak niže povijesne uspjehe u daljinskom jahanju na domaćim i inozemnim natjecanjima, promičući tako u svijetu glas o svojoj općini.

Jedna od nagrada dodijeljena je Martinu Buliću iz Trlji za izuzetan angažman i doprinos razvitku i ugledu općine, budući se ovaj 76-godišnjak od rane mladosti društvenopolitički angažirao u cilju razvoja svoga kraja. Tako je bio vodeći aktivist i organizator elektrifikacije te uvođenja vode i telefona u naselja, probijanja seoskih puteva i asfaltiranja cesta te mnogo toga čime je zadužio mještane svoje općine.

Godinu dana mlađi Jakov Kolić Janko iz Šajini također je dobitnik općinske nagrade, a jedan je od tragičara koji su kao djeca preživjeli strašan pokolj u Šajinima i gubitak mnogih članova svoje porodice. Upravo zbog toga Janko je oduvijek gorljivi antifašist i borac za ljudska prava, angažiran u svim oblicima društvenopolitičkog rada i života, a posebice u organiziranju radnih akcija gdje god je u općini nešto trebalo uraditi.

Treća nagrada otišla je u ruke vlasniku obrta Auto Baggio Draženku Bariši za poduzetnički poduhvat i izuzetan doprinos razvoju gospodarstva i promicanju ugleda općine Barban, budući da je u ovim nezahvalnim kriznim vremenima odlučio izgraditi i otvoriti veći autolakirerski i autolimarski pogon u poduzetničkoj zoni Krvavci.

Svečanoj sjednici prisustvovali su mnogi mještani, predstavnici susjednih općina te prijateljskih općina i gradova Nijemci, Viškovo, Matulji i Brda (Slovenija). Načelnik Općine Barban Denis Kontošić u svom je govoru istaknuo da je ovo prva godina mandata koalicijskog vodstva SDP-a i IDS-a te izrazio uvjerenje da će zajedno na promišljen način voditi općinu naprijed, u interesu svih njenih mještana, svih sela i zaselaka.

- Imamo općinu kojom se možemo ponositi, imamo infrastrukturu na zavidnoj razini, na svakom su koraku vidljivi rezultati našeg rada i, ono što je najvažnije, mladi više ne odlaze iz općine Barban, a tome će još više pridonijeti razvoj naše poduzetničke zone Krvavci koja polako napreduje. Uz to, svake godine raste broj kuća za odmor i turističkih ležajeva na području naše općine, kao i broj noćenja. Iako smo mnogo toga napravili, još je dosta posla pred nama i na tome ćemo kao i do sada raditi svi zajedno, rekao je Kontošić.

Uoči svečane sjednice, učenici Osnovne škole Jure Filipovića i barbanskog dječjeg vrtića priredili su prigodni program uz mnoštvo recitacija i pjesama prikazavši samo djelić onoga što su naučili s naglaskom na zavičajnu baštinu, a najmlađi su odigrali zabavan igrokaz o Svetom Nikoli i Krampusu, razgalivši mnoga srca i zasluživši najveći pljesak. (Napisala i snimila Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter