Barban: Nenadmašan smokvenjak Mirjane Prgomet

Mirjana Prgomet je prema sudu posjetitelja i ove godine napravila najbolji smokvenjak (P. SOFTIĆ)
Mirjana Prgomet je prema sudu posjetitelja i ove godine napravila najbolji smokvenjak (P. SOFTIĆ)

Mirjanu Prgomet iz Prhati i njen smokvenjak ni ove godine nitko nije uspio skinuti s trona. Ona je četvrtu godinu zaredom, držeći se tradicionalne obiteljske recepture pripreme smokvenjaka, odnijela pobjedu na danas održanoj 8. po redu Fešti smokve i smokvenjaka u Barbanu, i to zahvaljujući glasovima posjetitelja. Drugo mjesto pripalo je Milki Bileta, a treće su podijelili Marija Duras i Anton Zustović.

- Sretna sam jer se moj trud isplatio, a pogotovo zato što su za moj smokvenjak glasali posjetitelji koji su sve smokvenjake probali. Smokvenjak se u mojoj fameji delao oduvijek, a ja sam ga počela delati kada je krenula Fešta smokve i smokvenjaka u Barbanu, rekla je Prgomet.

Ona je, kao i ostalih 15 natjecatelja, na feštu osim svježih smokava i smokvenjaka, donijela i sušene smokve, te marmelade i slatko od smokava iz kućne radinosti. Sve to bilo je ponuđeno posjetiteljima na kušanje, a za mnogim su se stolovima isprobane slastice pripremljene od "kraljice voća" zalijevale domaćim rakijama i likerima. Mnoge su žene od smokava pripremile i kolače, no samo je Edi Radola iz Grandići i ove godine pripremao "istarski sladoled" - skutu od kravljeg mlijeka s flambiranim smokvama i kupinama.

Osim raznih domaćih proizvoda na bazi smokava, na barbanskoj se Fešti i ove godine nudilo i ostalih proizvoda istarskih OPG-ova, od domaćih voćnih sokova, marmelada i džemova od raznovrsnog voća, preko meda i mednih proizvoda, prirodne kozmetike i proizvoda na bazi lavande, do uporabnih i ukrasnih predmeta od drva masline, te keramike i stakla. Svi ti proizvodi našli su put do svojih kupaca kojih je ove godine bilo u još većem broju nego lani, što dokazuje da je Fešta smokve i smokvenjaka već postala nadaleko prepoznatljiva barbanska manifestacija. (Piše i snimila Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter