Barban: Na placi 170 izvođača i sedam KUD-ova

Nevia Kožljan i Ira Gužvan-Orlić
Nevia Kožljan i Ira Gužvan-Orlić

U subotu navečer na placi u Barbanu, u sklopu 48. smotre narodne glazbe i plesa Puljštine, nastupit će s početkom u 20 sati 170 pjevača i svirača i sedam kulturno-umjetničkih društava, najavila je danas tajnica SAKUD-a Pula Ira Gužvan-Orlić te Nevia Kožljan, tajnica KUD-a Barban, članica organizacijskog odbora smotre i članica prosudbene komisije.

U smotru će nas već sutra uvesti okrugli stol i predavanje dr. Ivone Orlić koja će prezentirati nošnje, plesove i običaje. Program sutra počinje u 18 sati u staroj školi u Barbanu.

Na subotnjoj svečanosti, koja tradicionalno okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača istarske tradicijske glazbe, predstavit će se uz brojne izvođače KUD Barban, DKUS Mendula iz Medulina, Folklorna skupina "Armando Capolicchio" Zajednice Talijana iz Galižane, pulski KUD Uljanik, KUD Savičenta, KUD Rakalj i KUD "Mate Balota", također iz Raklja.

Blagdan tradicijske kulture svirke, kanta, plesa, jezika i običaja "Mantinjadom" na velikoj i maloj roženici otvaraju Željko i Mihael Glavaš. Najbolji sudionici smotre u Barbanu predstavljat će Puljštinu na središnjoj 49. smotri narodne glazbe i plesa Istre 9. kolovoza u Labinu, a ocjenu o njima dat će žiri koji će činiti Vlado Pernić, Josip Pino Knapić i predsjedavajući Bruno Krajcar.

Program će voditi Nives Trošt, a u slučaju kiše održat će se u sportskoj dvorani OŠ Jure Filipovića. Organizatori su SAKUD, KUD Barban, barbanska Općina i Turistička zajednica, pod pokroviteljstvom Grada Pule i Općine Barban.

- Smotra Puljštine u Barbanu druga je od četiri smotre koje prethode središnjoj. Prošli vikend održana je u Katunu Trviškom za sjeverni dio, nakon barbanske slijedi smotra u Sv. Lovreču za Poreštinu i Rovinjštinu, a posljednjeg vikenda u srpnju održat će se smotra za Labinštinu na Dubrovi, rekla je Kožljan. Navela je da okrugli stol organiziraju pulski SAKUD i županijski Savez folklornih društava na inicijativu KUD-a Barban, kao što je to bilo zamišljeno i prije dvije godine da bi se folkloraši okupljali, razmjenjivali iskustva i mišljenja.

U subotu će se na placi i domaći KUD Barban predstaviti s pomlatkom, ali će, s obzirom da je riječ o osnovnoškolcima, nastupiti izvan konkurencije.

- U planu je da za sljedeću godinu pokrenemo malu smotru folklora Istre, po uzoru na ovu, koja bi okupljala pomlatke kulturno-umjetničkih društava, rekla je Kožljan, a Gužvan-Orlić zaključila da se bez mladih ni tradicijska baština neće očuvati. Sljedeće će se godine jubilarna 50. smotra narodne glazbe i plesa Istre održati u Puli. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter