Barban dobio suvenir u obliku naušnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barbanski rancin, najnoviji autohtoni suvenir tog podrucja predstavljen je u subotu ispred barbanske Turisticke zajednice u sklopu drugog Susreta barbanskih pjesnika "Beside u jatu". Naušnica je pronadena na Barbanštini, a u literaturi se spominje lokalitet Gradina kod Barbana.

Pronalazak naušnice ukazuje na postojanje starohrvatske nekropole kojoj se ne zna tocna lokacija, a pripadala je nošnji slavenskog seljackog stanovništva. Datira u vrijeme polovine 11. stoljeca, kada Istra pripada Svetomu Rimskom Carstvu, do pocetka 14. stoljeca kada Istra postaje dio Mletacke Republike. Naušnica služi kao ukrasni predmet i ima funkciju ocuvanja izvorne narodne baštine. Izradena je u obliku alke koja na donjem dijelu sadrži tri kuglice odvojene manjim razmacima.

Za izradu naušnice zaslužna je "Claudia zlato", a projekt je osmislila Jasminka Benazic i to u suradnji s Arheološkim muzejom Istre Pula, Opcinom Barban i tamošnjim TZ-om. Cilj je bio izraditi nosive naušnice prilagodene današnjici u više dimenzija i od više materijala, te promovirati barbanski rancin kao autohtoni i arheološki suvenir karakteristican za istarsko podrucje.



Uz naušnice koje se nalaze u crvenoj kutiji kupac dobiva i knjižicu s osnovnim podacima o suveniru na tri jezika. Kutiju prati plakat i letak koji može imati i svrhu bookmarkera. Osim u prodajnim prostorima "Claudia zlato" u Puli, Žminju i Svetvincentu, rancin ce se moci kupiti u suvenirnicama Arheološkog muzeja u Puli i Etnografskog muzeja u Pazinu, Nacionalnom parku Brijuni, te TZ-u Opcine Barban. Kako bi se naušnici dala još veca vrijednost zašticena je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Uz predstavljanje barbanskog rancina istu vecer 26 pjesnika procitalo je svoju cakavsku poeziju koja je ušla zbirku "Beside u jatu". Program susreta barbanskih pjesnika obogatio je nastup KUD-a Barban i ucenika Glazbene škole I. M. Ronjgova - podrucnog odjeljenja Barban. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter