Barba Krsti Pitonu nagrada Sveti Mauro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ja jesam u godinama, ali i dalje cu nastojati doprinijeti ovom gradu u bilo kojem planu, volim Istru jednako kao i svoju rodnu Dalmaciju, hvala vam svima od srca na ovoj nagradi", rekao je Krsto Piton, ovogodišnji dobitnik nagrade "Sveti Mauro", na svecanosti u salonu Zavicajnog muzeja Poreštine.

Nagrada Puckog otvorenog ucilišta nosi ime gradskog patrona i vec se tradicionalno dodjeljuje osobama koje su svojim radom iznimno doprinijele gradanima Poreca ili su ostavile trajne vrijednosti. Po odluci sedmeroclanog povjerenstva, ovogodišnji je izbor pao na barba Krstu Pitona, kako ga sugradani od milja zovu - ribara, kapetana broda, mozaicara, slikara i glazbenika.

Osim po ovim zanimanjima, barba Pitona u Porecu znaju kao dobrog covjeka kojeg entuzijazam i životna radost nikada nisu napustili. "Usprkos cinjenici da ce uskoro napuniti 89 godina, barba Krsto i nadalje ima potrebu izraziti svoju nadarenost. U tome nam svima može biti uzor.

Posljednji dio njegovog samoukog stvaralaštva su tekstovi i glazba snimljeni na CD-u koji šalju univerzalnu poruku - ne zaboravi svoje korijene (kada pjeva o svom rodnom Olibu), a cijeni i voli sredinu u kojoj si živio i stvarao (kada progovara o Istri)", navedeno je u obrazloženju povjerenstva.

Barba Krsto okupljenima se obratio kratkim govorom u kojem je iznio neka od svojih sjecanja vezanih za Porec kada je u njega došao prije pedesetak godina te recitirao nekoliko pjesama.

Dobitniku je nagradu, skulpturu s likom svetog Maura, koju je osmislila Melanija Krajina, urucio gradonacelnik Edi Štifanic.


Podijeli: Facebook Twiter