Barba Ive spasio mačku i mačiće iz starog debla

Staro deblo Ladonje u Kolodvorskoj ulici (C. B. GALIĆ)
Staro deblo Ladonje u Kolodvorskoj ulici (C. B. GALIĆ)

Kada su jučer ujutro djelatnici Pula Herculanee došli u Kolodvorsku ulicu sa zadatkom da uklone staro i šuplje deblo ladonje, nemalo su se iznenadili kada su naišli na poruku zakačenu za deblo "Pazi, mačka i mačići u deblu". Kako smo saznali, poruku je stavio Ivan Domjanović, susjedima poznat kao Ive, koji tu mačku hrani već sedam, osam godina.

- Došli su radnici ujutro da režu deblo. Znao sam da je mačka unutra pa nije bilo druge. Rekao sam im da čekaju i u konačnici sam izvukao mačku i tri mačića i smjestio ih na sigurno. Mislim da će ih ona premjestiti negdje na sigurno, ali što ću, zna mama maca najbolje. Tu je mačku svojevremeno udario auto, ja sam je izliječio i otad brinem o njoj, što ću, kaže nam Ivan.

Dodaje da je to tek jedna od petnaestak kvartovskih mačaka o kojima brine i hrani ih na četiri lokacije, a pomaže mu i nekoliko susjeda istomišljenika. Pa čak i sada pokojna susjeda koja je cijelu penziju trošila na mačke! No, ima i onih koji se ne slažu s hranjenjem kvartovskih mačaka pa ih tjeraju, bacaju mu hranu, udaraju ih, truju, a nerijetko mačke i same završe pod kotačima automobila.

- Osim susjeda, puno mi pomažu veterinari Veterinarske stanice, jer hrane ne nedostaje, ali veterinarska skrb košta. Hranim ja i jato golubova, a iako i zbog toga susjedi negoduju, nastojim sve čistiti za njima. Malo su me godine 'stisle' i sve mi je teže, ali sve dok mogu, borit ću se za te životinjice i dalje, kaže nam Ivan i domeće da ga svako jutro u 5.30 sati na točno utvrđenim mjestima "njegove" mačke čekaju i on im spremno dolazi, po kiši, suncu ili vjetru. Čak i kada je bio u bolnici organizirao je prijatelje da im odnesu hranu kako se ustaljena dobra praksa ne bi prekidala, a mačke uzaludno čekale. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter