Baranjske seljake pred Osijekom zaustavila policija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolonu traktora baranjskih poljoprivrednika, koja je oko podneva, krenula u prosvjednu vožnju prema Zagrebu, na zapadnoj je osječkoj obilaznici pred ulazom u Osijek zaustavilo nekoliko policijskih vozila te policajaca.

Predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić izjavio je novinarima kako od policije nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega su ih zaustavili, ocijenivši taj postupak policije kao odraz hrvatske politike i države prema selu i poljoprivredi.

"Krenuli smo civilizirano, najavili smo svoje aktivnosti i trebale su nam se priključiti ostale udruge čiji nas članovi sada zovu i pitaju što se događa", rekao je Pranjić.

Na novinarski upit što će prosvjednici poduzeti, Pranjić je odgovorio kako se sigurno neće sukobljavati s policijom.

"Ako bude trebalo časno ćemo otići kući, jer smo barem pokušali i na ovaj način, a odgovorne neka bude sramota za sadašnje stanje u kojem se nalaze seljaci", poručio je Pranjić.

Najavio je kako će prosvjednici pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošića i drugih čelnika Komore, jer drži da nisu dobro zastupali interese poljoprivrednika.

Međimurski poljoprivrednici pridružili se prosvjedima

Prosvjedima nezadovoljnih poljoprivrednika, koji dvanaesti dan prosvjeduju na hrvatskim prometnicama, od jutros su se pridružili i međimurski seljaci koji se od 9 sati s 50-ak traktora nalaze na poljskom putu uz južnu čakovečku obilaznicu.

Međimurski poljoprivrednici još uvijek ne blokiraju tu prometnicu koja Varaždin preko Čakovca povezuje s graničnim prijelazom Goričan.

Predsjednik Udruge ratara Međimurske županije Stjepan Jurinec izjavio je Hini kako priključivanjem prosvjedima međimurski poljoprivrednici iskazuju podršku slavonskim i varaždinskim kolegama.

Ciljevi prosvjeda u Čakovcu su isti kao i u ostatku zemlje - isplata zaostalih poticaja za 2012. godinu, regulacija otkupne cijene pšenice, kao i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Jurinec je istaknuo i kako je želja svih poljoprivrednika sjesti za isti stol s premijerom te ministrima poljoprivrede i financija kako bi se dogovorila zajednička poljoprivredna politika, ali da za sada Vlada to ne želi.

Jurinec je izrazio veliko nezadovoljstvo dosadašnjim ponašanjem ministra Jakovine koji, rekao je, vrijeđa, šikanira i omalovažava poljoprivrednike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter