Barakude prvaci Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski vaterpolisti pobijedili su u finalnoj utakmici Europskog prvenstva u Zagrebu Italiju sa 7:3 (2:2, 1:0, 2:0, 2:1) i tako prvi puta postali europski prvaci. Susret je odigran na bazenu Mladosti pred 4.700 gledatelja, a sudili su Stavridis (Grcka) i Tulga (Turska).

HRVATSKA:
Pavic, Buric, Boškovic, Dobud, Jokovic, Muslim, Karac, Bušlje, Sukno, Barac, Hinic, Obradovic, Buljubašic.

ITALIJA:
Tempesti, Luongo, Gitto, Figlioli, Bertoli, Giacoppo, Gallo, Presciutti, Fiorentini, Aicardi, Deserti, Pastorino.

Vaterpolisti Hrvatske konacno su osvojili naslov najbolje momcadi Starog kontinenta svladavši u velikom finalu Italiju s uvjerljivih 7:3. Ono što im nije pošlo za rukom u Firenzi 1999. i Kranju 2003. godine, kada su osvojili srebrna odlicja, uspjeli su u Zagrebu 2010. kada su se popeli na najvišu stepenicu pobjednickog postolja.

Hrvatska je u finalu doslovce "pregazila" Talijane, koji nikako nisu mogli pronaci nacin kako svladati sjajnog vratar Josipa Pavica i odlicno postavljenu obranu. Do zlata se došlo pokretljivom i agresivnom obranom, a kada su Talijani uspijevali doci do prostora cekao ih je Pavic, junak dvoboja s 15 obrana. Talijani nisu zabili zgoditak više od 20 minuta, ostali su bez pogotka od kraja prve do sredine zadnje cetvrtine, a u tom periodu su Barac, Boškovic, Bušlje, Jokovic i Muslim odveli Hrvatsku do nedostižnih 7:2.

Odabranici Ratka Rudica, kojima svi strucnjaci priznaju da igraju najbolji vaterpolo, izgubili su na ovom prvenstvu samo prvi susret u skupini sa aktualnim europskim prvacima Crnom Gorom i od tada ne znaju za poraz.

Osvajanjem srebrnog odlicja momcad Talijanskog izbornika Alessandra Campagne napravila je najvece iznenadenje na ovom prvenstvu na kojem je pokazala takticku zrelost, uigranost, discipliniranost i iznimnu tjelesnu spremu.


Podijeli: Facebook Twiter