Barack Obama primio Dalaj lamu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama primio je u subotu u Bijeloj kuci tibetanskog duhovnog vodu Dalaj lamu, iako je Peking još jutros tražio otkazivanje tog sastanka, kojim navodno Washington dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost Kine i njezin suverenitet na Tibetu.

Bijela Kuca je kratko priopcila da je predsjednik Obama primio Dalaj lamu, a jedan tibetanski izvor za AFP dodao da dvojica dobitnika Nobelove nagrade za mir nisu razgovarala u Ovalnom uredu, što je rezervirano za šefove država ili vlada.

Sastanak je bio zatvoren za novinare i fotografe.

"Barack Obama je predsjednik najvece demokracije i prirodno je izrazio zabrinutost o temeljnim ljudskim vrijednostima, pravima i vjerskim slobodama ne samo na Tibetu, nego i na drugim mjestima", izjavila je nakon sastanka Kate Saunders, glasnogovornica Medunarodne kampanje za Tibet, kojoj je sjedište u Washingtonu.

Bijela kuca objavila je tek u petak kako ce Obama u subotu razgovarati s Dalaj lamom o Tibetu na njihovu prvom susretu nakon više od godinu dana. "Ovaj susret podcrtava predsjednikovu snažnu potporu ocuvanju tibetanskog jedinstvenog religijskog, kulturnog i jezicnog identiteta te zaštiti ljudskih prava Tibetanaca", objavila je Bijela kuca.

Susret je najavljen u posljednji trenutak u petak krajem dana, uoci odlaska duhovnog vode Tibetanaca nakon jedanaestodnevnog boravka u Washingtonu.

Peking je u subotu ujutro zatražio da SAD "smjesta povuce odluku o organiziranju susreta predsjednika Obame i Dalaj lame". "Kina zahtijeva da se SAD-a ne miješa u kineske unutarnje poslove te da ne ucini ništa što bi moglo naštetiti kinesko-americkim odnosima", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.


Podijeli: Facebook Twiter