Bara Matekovic proslavila 100. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bara Matekovic proslavila je u društvu obitelji stoti rodendan. Rodena je, kako nam je rekla, u Zagorju, u selu Selnice, a krštena u Mariji Bistrici.

Kako nam je ispricala njezina kcerka Marica Mirkovic majka joj je vecinu života živjela kraj Cazme, na poljoprivrednom imanju sa suprugom i dvije kceri.

No, kada joj je suprug poginuo u automobilskoj nesreci, 1975. godine, više se nije mogla sama uzdržavati od poljoprivrede te je '77. godine došla živjeti kod nje u Pulu, u obiteljsku kucu na Velom Vrhu. Tu je pomagala oko dvoje unuka - Marije Ines i Deana. Danas baka Bara ima cetvero unucadi, tri praunucadi i dvoje prapraunucadi.



Koji je recept za dugovjecnost, upitali smo baku, na što nam je ona odgovorila kako jesti voli sve, ali domacu hranu, kakvu je jela cijeloga života. Otkrila nam je da je na selu jela samo ono što su sami uzgojili - domace voce, povrce, domace kokoši i domaca jaja te pila vino koje su sami radili. Cijeli je život puno radila, u proljece i ljeto na "gruntu", a zimi kod kuce prela i tkala.

"Cijeli sam život, fala Bogu, bila zdrava, nikoga nisam nikada mrzila i nikada se niskim svadila, rekla nam je bakica, uz rijeci kako joj je najljepše što je i dalje sa svojima.

A oni je, kako su nam rekli, nikada ne bi stavili u staracki dom. "Kada smo mi bili mali, ona je cuvala i pazila nas, sada je na nama red", rekli su nam njezini najbliži clanovi obitelji.

Baku Baru posjetili su i clanovi Mjesnog odbora Veli Vrh te patronažna sestra koja se i inace brine o njoj. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter