Banksyjev mural prodan za 575 tisuća dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mural tajnovitog britanskog uličnog umjetnika poznatog kao "Banksy" prodan je u utorak za 575 tisuća dolara na dražbi u Miamiju, na kojoj su bili ponuđeni i drugi radovi tog majstora grafita.

Tvrtka Fine Art Auctions Miami objavila je da je mural "Murjaci koji se ljube", crno bijeli crtež dvojice britanskih policajaca u zagrljaju, prodan anonimnom privatnom kupcu. Banksy je taj grafit originalno naslikao 2005. godine na zidu jednog puba u Brightonu u Velikoj Britaniji.

Grafit na zidu jedan je od nekoliko Banksyjevih radova uklonjenih s originalne lokacije i prodanih kolekcionarima.

Mural je u Miamiju ponuđen uz još dva Banksyjeva rada nastala prošle godine u New Yorku, ali oni nisu postigli traženu cijenu od 100 odnosno 200 tisuća dolara.

Na dražbi su bila ponuđena još 54 rada ulične umjetnosti, među kojima crtež Jeana-Michela Basquiata prodan za 180 tisuća dolara, te akvarel Keitha Haringa.

Banksy, čiji su se grafiti pojavili početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Bristolu u Velikoj Britaniji, stekao je svjetsku slavu svojim društveno angažiranim zidnim crtežima. Unatoč slavi, umjetnik je svoje pravo ime uspio zadržati u tajnosti.

Podijeli: Facebook Twiter