Banksyjev grafit na dražbi na Beverly Hillsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grafit britanskog uličnog umjetnika Banksyja nacrtan na zidu benzinske crpke u Hollywoodu stavit će se na dražbu u prosincu na Beverly Hillsu, priopćila je u utorak dražbovna kuća Julien's.

Grafit pod nazivom "Flower Girl" ("Djevojka s cvijetom"), izrađen pomoću soboslikarske šablone i crnog spreja, prikazuje djevojčicu s košarom ispred goleme biljke koja umjesto cvijeta ima nadzornu kameru sa štakorovim repom - čest motiv u Banksyjevoj umjetnosti.

Grafit veličine 2,7 x 2,4 m nacrtao je 2008. na zidu benzinske crpke od bijele opeke u četvrti Hollywoodu u Los Angelesu.

Stavit će se na dražbu 5. prosinca u Beverly Hillsu, na zapadu Los Angelesa.

"Ova rijetka prilika da posjedujete grafit velikog formata s Banksyjevih početaka, bit će ujedno prvi put da se neko njegovo djelo prodaje na dražbi u Sjedinjenim Državama", ističe kuća Julien's Auctions u priopćenju.

Pretpostavlja se da je Banksy, koji svoj identitet ljubomorno drži u tajnosti, rođen u Bristolu, na jugozapadu Engleske. Umjetnik stvara svoja djela miješajući humor i kritiku: tako je u New Orleansu oslikao zidove nakon uragana Katrine a na Zapadnoj obali zid koji dijeli Izraelce od Palestinaca.

Banksy je snimio i dokumentarni film "Načinite zid!" u kojemu govori o svome radu, ne otkrivajući lice. Film je 2011. bio nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film.

Pogledahte njegove radove na umjetnikovoj internet stranici.

 

 

 

(Hina) xvrad yvrad

 


Podijeli: Facebook Twiter