Banksy stvorio mracnog Barta Simpsona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni britanski ulicni umjetnik Banksy, poznat po svojim provokativnim grafitima, kreirao je uvodnu sekvencu za popularni i takoder provokativni serijal Simpsoni, po mnogima trenutno najpopularniji crtic na svijetu.

Banksyjev intro za Simpsone, koji je u SAD-u imao premijeru u nedjelju, vec je proglašen kontroverznim, jer je autor opet iskoristio priliku da žestoko iskritizira globalizaciju, bezobzirni kapitalizam, iskorištavanje jeftine radne snage i slicne negativne tekovine modernog društva.

Intro pocinje relativno benigno i u uobicajeno satiricnom tonu ovog animiranog serijala, s klasicnom uvodnom sekvencom gradica Springfielda, Homera Simpsona i nuklearke u kojoj radi.

Tu je veliki grafit "Banksy" ispisan preko jumbo plakata i scena u kojoj Bart Simpson prekrivenog lica preko školske ploce i zidova ucionice ispisuje po stotinu puta recenicu "Ne smijem pisati po zidovima".

Drugi dio intra, medutim, donosi drugu stranu price, a ukljucuje prizore mnogobrojnih radnika-crtaca, sve redom Azijata, koji u nekoj mracnoj tvornici po istoj špranci štancaju animirane likove iz serijala na filmske folije, maloljetnog radnika koji ih potom umace u toksicnu otopinu, rudnika pod zemljom u kojima se u neljudskim uvjetima izraduju tisuce majice s likovima iz serije, i kaveza s mackicama koje se žive bacaju u nekakav stroj da bi se s njihovim krznom punile stotine lutkica Barta Simpsona.

Banksy ide još dalje u mracni cinizam pa završava intro s pandom upregnutom da vuce kolica sa suvenirima iz serijala, dok se rupe na DVD-ima novih epizoda Simpsona buše na rogu zatocenog jednoroga u lancima.

Epizoda za koju je intro raden nosi naziv "MoneyBart", a Banksyjev dodatak uvodnoj sekvenci navodno je inspiriran informacijom da serijal prepušta dio svojih poslova vezanih za popratne proizvode kompaniji u Južnoj Koreji. Prema umjetnikovim izjavama, njegove intervencije rezultirale su kašnjenjem cijele epizode, kritikama distributera i prijetnjom djelatnika umjetnicke redakcije Simpsona da ce napustiti serijal.


Podijeli: Facebook Twiter