Banke u EU zatvorile 5.500 poslovnica u 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Banke u Europskoj uniji zatvorile su prošle godine 5.500 poslovnica, odnosno 2,5 posto njihova ukupnog broja, čime se broj zatvorenih poslovnica u razdoblju od 2008. popeo na 20 tisuća. Najviše ih je zatvoreno u Grčkoj i Španjolskoj, dok, primjerice, u Poljskoj njihov broj raste.

U 2011. zatvoreno je 7.200 poslovnica, izračunao je Reuters na temelju statističkih podataka Europske središnje banke objavljenih proteklog vikenda. Banke su zatvarale poslovnice kako bi smanjile troškove poslovanja i povećale zaradu. Dodatni poticaj takvom trendu bio je prijelaz klijenata na usluge telefonskog i internetskog bankarstva.

Podaci pokazuju da su banke u Europskoj uniji u tom četverogodišnjem razdoblju smanjile broj poslovnica za osam posto, na ukupno 218.687 poslovnica, odnosno jednu poslovnicu na 2.300 građana.

Tako je u krizom pogođenoj Grčkoj prošle godine zatvoreno 5,7 posto bankovnih poslovnica, pri čemu je njih 219 zatvoreno zbog spajanja lokalnih banaka. Očekuje se da će se takav trend nastaviti i ove godine. U Španjolskoj su zatvorene 1.963 poslovnice, odnosno njih 4,9 posto. Španjolske su banke pod žestokim pritiskom da smanje troškove poslovanja zbog velikih gubitaka na kreditima. U Irskoj zatvoreno je 3,3 posto poslovnica a ove godine očekuje se nastavak tog trenda. Talijanska mreža smanjila se prošle godine za 3,1 posto.

Suprotan trend bilježe pak pojedine istočnoeuropske zemlje. Tako su banke otvarale nove poslovnice u Poljskoj, gdje je njihov broj porastao za četiri posto, u Češkoj, gdje je uvećan za 2,3 posto, i Litvi, s plusom od 1,8 posto. ECB prikuplja podatke o mreži bankovnih poslovnica u cijeloj Europskoj uniji. Podaci koje je analizirao Reuters obuhvaćaju 27 članica EU-a i prikazuju stanje na kraju prošle godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter