Banke teško naplaćuju plasirane kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od gotovo 130 milijardi kuna kredita koje su banke plasirale stanovništvu, skoro 120 milijardi odnosi se na stambene i potrošačke kredite. Od izbijanja kreditne krize, odnosno od rujna 2008. do danas, udio loših u ukupnom broju stambenih kredita povećao se 2,5 puta, s dva na više od pet posto. Nešto blaži rast bilježe loši krediti po kreditnim karticama i oni kojima je financirana kupnja automobila.

No, pomalo šokantno zvuči podatak, po HNB-u, da su planirani gotovinski i potrošački krediti rak-rana banaka i zaduženog stanovništva. Istina, loši krediti planirani po toj namjeni rasli su sporije od onih kojima su kupljeni stanovi i kuće, ali su loši gotovinski/potrošački krediti premašili brojku od 12 posto u ukupnoj masi takvih kredita, dok su unatrag četiri godine bili ispod šest posto. Dakle, banke svaku osmu kunu koju su pozajmile kao gotovinski kredit sada vode kao teško naplativu.

Još je gora situacija sa zaduženim poduzećima i onima koji su kupnju nekretnine financirali hipotekarnim kreditima. Potonji zajmovi su slični stambenim kreditima, samo što imaju više kamate i manje instrumenta osiguranja naplate za banke. Udio loših u ukupnoj masi hipotekarnih kredita udvostručio se, s 10 na više od 20 posto, a udio loših u ukupnoj masi kredita danih poduzećima utrostručen je - sa sedam na više od 20 posto.

Pogoršana naplata kredita neprekidno se povećavala godinama, a ubrzala se nakon što je tečaj švicarskog franka počeo divljati. Rast srednjeg tečaja franka s 4,8 na 5,9 kuna povećao je udio loših kredita s valutnom klauzulom u toj valuti s tri na šest posto za stambene kredite, odnosno s 4,5 na osam posto za sve kredite u "švicarcima". Daljnji rast tečaja iznad šest kuna povećao je udio loših kredita na 7,5 posto za stambene, odnosno na 10,5 posto za sve kredite s tom valutnom klauzulom.

Nije samo naplata kredita u "švicarcima" postala muka bankama, sada je tako i s onima vezanim uz tečaj eura. U protekle tri godine njihov se udio gotovo udvostručio, sa sedam na 13 posto. To se odnosi na sve kredite osim stambenih, gdje se udio loših povećao s dva na tri posto. U ovom promatranom razdoblju tečaj eura porastao je sa 7,3 na 7,57 kuna. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter